Oekraïne treedt toe tot de Overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer

15-09-2022

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Op 1 oktober 2022 treedt Oekraïne toe tot de Overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer.

Vanaf 1 oktober 2022 is het mogelijk om in het goederenvervoer van en naar Oekraïne de regeling gemeenschappelijk douanevervoer te gebruiken. Nu maken bedrijven meestal nog gebruik van de TIR-regeling.

NCTS

Aangifte doen voor vervoer van en naar Oekraïne kan vanaf 1 oktober 2022 met NCTS. Hiervoor passen we in NCTS een aantal referentietabellen aan, zoals de tabel met ISO-landencodes. U ziet de wijzigingen in het Codeboek Douane, onderdeel Transit.

Hebt u nog geen toegang tot NCTS en geen vergunning douanevervoer inclusief eventuele verlaging of ontheffing (CGU)? Vraag die dan op tijd aan. U moet een vergunning hebben vóórdat u voor de 1e keer gebruikmaakt van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer.

Borgen

Inmiddels hebben we de borgmaatschappijen die borg kunnen staan voor de douaneschuld geïnformeerd over de toetreding. Wij hebben hen gevraagd een mantelverklaring te ondertekenen. Hiermee verklaart de borgmaatschappij dat de bestaande akten van borgtocht ook gelden voor verplichtingen die ontstaan uit het vervoer naar Oekraïne.

Safety & Security-gegevens in de aangifte

De Commissie heeft aan de lidstaten van de EU gevraagd om een in Oekraïne gedane aangifte voor gemeenschappelijk douanevervoer waarin de Safety & Security gegevens zijn vermeld, bij binnenkomst in de EU aan te merken als een Entry Summary Declaration. Nederland heeft hiermee ingestemd. Nederland past deze kan-bepaling van artikel 130, lid 1 DWU zelf niet toe. Dat heeft voor het verkeer vanuit Oekraïne geen gevolgen omdat dat via andere lidstaten de Unie binnenkomt.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.