Belastingdienst actueel

Ontwikkelingen DMS 4.0

06-11-2019

De startdatum van het project DMS 4.0 wordt uitgesteld. De Douane heeft een EU-dataset met gegevens nodig om DMS te kunnen bouwen. De aanlevering hiervan duurt helaas langer dan gedacht. Het is nog niet bekend wanneer DMS operationeel wordt.

Voor het bedrijfsleven en de Douane is het hierdoor onmogelijk om binnen de oorspronkelijke planning de benodigde software-aanpassingen te doen én alle bedrijven te migreren naar DMS. 

In welke gevallen start de migratie later?

In een aantal gevallen kunt u pas later starten met de migratie naar DMS:

  • U doet aangifte via de GPA/SPA.
  • U doet aangifte in de normale aangifteprocedure via AGS.
  • U bent een vergunninghouder ‘Inschrijving in de administratie van de aangever’ voor plaatsing onder de douaneregelingen Entrepot, Actieve veredeling en Tijdelijke invoer. 
  • U doet aangifte via VENUE voor andere goederen dan die gaan vallen onder de wetgeving BTW e–commerce die op 1 januari 2021 ingaat.

We proberen te voorkomen dat u eerst naar AGS moeten migreren en vervolgens naar DMS. Daarom is besloten om de einddatum van de migratie voor de aangevers via de GPA / SPA te verschuiven van 1 juli 2021 naar 1 juli 2022.

Doet u aangifte via GPA/SPA?

Er zijn op dit moment voor de aangevers GPA/SPA 2 scenario’s beschikbaar als alternatief voor de huidige manier van aangeven. 

  • In scenario A wordt aangeven in de normale procedure. 
  • In scenario B wordt aangegeven door inschrijving in de administratie, gevolgd door een real-time aanvullende aangifte.

Het bedrijfsleven heeft herhaaldelijk gevraagd om een 3e scenario waarbij aanvullende aangifte achteraf mogelijk is. Momenteel onderzoeken wij in hoeverre aan deze wens tegemoet gekomen kan worden. Het is echter een gecompliceerd vraagstuk waarvan niet gezegd kan worden dat dit realiseerbaar is.
 

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.