Singapore: veranderingen in aangifte uitvoer en invoer met preferentie

02-02-2023

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Singapore en de EU hebben het oorsprongsprotocol bij de vrijhandelsovereenkomst aangepast. Als u naar Singapore exporteert maakt u vanaf 1 januari 2023 een 'attest van oorsprong' op in plaats van een 'oorsprongsverklaring'. In veel gevallen moet u geregistreerd exporteur (REX) zijn om het attest op te mogen maken. De wijziging naar 'attest van oorsprong' geldt zowel voor uitvoer naar als invoer vanuit Singapore met preferentie.

De wijzigingen zijn op 1 januari 2023 ingegaan. Maar Singapore hanteert een overgangstermijn en accepteert nog tot 31 maart 2023 'oorsprongsverklaringen' die zijn opgesteld door een toegelaten exporteur. Bent u exporteur? Dan moet u in de meeste gevallen geregistreerde exporteur (REX) zijn om een 'attest van oorsprong' op te mogen maken voor uitvoer van goederen met preferentiële oorsprong EU naar Singapore. Is de totale waarde aan goederen van oorsprong onder de €6.000? Dan is REX-registratie niet nodig om een attest op te maken. De tekst van het 'attest van oorsprong' is gelijk aan de tekst van de 'oorsprongsverklaring'.

Hoe vermeld u bij invoer het 'attest van oorsprong'?

Vermeld in de douaneaangifte voor het vrije verkeer bij preferentiële tariefbehandeling met Singapore (preferentiecode 300) de bescheidcode N864. Om naar het 'attest van oorsprong' te verwijzen vermeldt u onder 'bescheid-identificatie' de code 'U101', het Unique Entity Number (UEN) van de exporteur in Singapore en het documentnummer (bijvoorbeeld het factuurnummer) waarop het attest van oorsprong staat. De datum van afgifte van het 'attest van oorsprong' vermeldt u volgens het format 'jjjjmmdd'.

Let op!

Deze werkwijze is een tijdelijke 'workaround'. Wanneer u in het douane-aangiftesysteem AGS de bescheidcode U101 kunt gebruiken, informeren wij u hierover via een nieuwsbericht en passen wij de 'Mededeling Singapore' aan.

Maakt u gebruik van de maandaangifte? Vul deze dan zo in:

  • Vermeld 'SG' in veld E.2.
  • Vermeld preferentiecode '300' in veld E.40.
  • Vermeld in veld E.6 de afgiftedatum (jjjjmmdd), gevolgd door 'RX'.
  • Vermeld in 1 van de velden H.13-H.16 de bescheidcode 'U101'.

Meer informatie

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.