Voorlopige versie Target Operating Model gepubliceerd

26-04-2023

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe versie van het Target Operating Model (TOM) gepubliceerd. Dit is een voorlopige tekst, de definitieve versie is er eind juni 2023.

Deze voorlopige versie heeft gevolgen voor de te verwachten aanscherpingen aan de Britse grens. Vanaf 31 oktober 2023 is voor medium-risico planten en plantaardige producten een fytosanitair certificaat nodig en voor medium-risico veterinaire producten een gezondheidscertificaat. Voor laag-risico planten, laag-risico plantaardige producten en laag-risico veterinaire producten is vanaf 31 oktober 2023 geen certificering nodig.

Hoog-risico producten moeten al sinds januari 2021 een gezondheidscertificaat hebben. Vanaf 31 oktober 2023 komen daar dus de medium-risico producten bij.

Grenscontroles

Deze nieuwe versie van TOM geeft ook meer informatie over de grenscontroles in het Verenigd Koninkrijk bij import van veterinaire en fytosanitaire goederen. Deze controles worden gefaseerd ingevoerd vanaf 31 januari 2024.

Veiligheidsverklaring

Vanaf 31 oktober 2024 is het voor alle exporteurs vanuit de EU verplicht om voorafgaand aan vervoer naar het Verenigd Koninkrijk een veiligheidsverklaring (ENS) in te dienen.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie over deze voorlopige versie van TOM op de website Get Ready for Brexit.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.