Belastingdienst actueel

Per 1 juli 2020 WLTP voor berekening bruto bpm

03-07-2020

Voor de berekening van de bruto bpm geldt sinds 1 juli 2020 de WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures).

Deze meetmethode is de opvolger van de NEDC (New European Driving Cycle). De WLTP geldt sinds 1 juli 2020 voor nieuwe auto’s om de CO2-uitstoot vast te stellen. Aan de hand daarvan berekenen wij de bruto bpm.

Hebt u een gebruikte auto met een datum 1e toelating tot 1 juli 2020? Dan kan het bruto bpm-bedrag ook worden vastgesteld aan de hand van de NEDC-tabellen zoals deze golden tot 1 juli 2020. U leest er meer over bij BPM-tarief personenauto.

Budgetneutrale overstap

Volgens de WLTP stoten sommige automodellen meer of juist minder CO2 uit dan gedacht. Om het verschil in uitstoot te compenseren, wordt het bpm-tarief naar beneden bijgesteld. Hierdoor is de overstap budgetneutraal. Dat betekent dat de totale bpm-opbrengst niet hoger wordt door de overstap op de WLTP. Maar er zijn twijfels over de budgetneutrale overstap. Daarom wordt er onderzoek naar gedaan. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.