Belastingdienst actueel

Levering van colloïdaal edelmetaalwater valt onder btw-tarief van 21%

28-02-2019

Colloïdaal edelmetaalwater is geen drinkwaar of drinkwater voor menselijke consumptie. Daarom valt de levering van colloïdaal edelmetaalwater onder het btw-tarief van 21%.

Het btw-tarief van 9% is van toepassing op de levering van drinkwaar en drinkwater voor menselijke consumptie. Producten die zijn bestemd als aanvulling op dat drinkwaar, of als vervanging van dat drinkwaar, vallen ook onder het verlaagde btw-tarief.

Hoe wordt colloïdaal edelmetaalwater aangeboden?

Colloïdaal edelmetaalwater is geen geneesmiddel, maar het wordt in de markt gepresenteerd als een alternatief middel om de gezondheid of het welbehagen van de mens te ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder de namen:

  • helend water
  • colloïdaal zilver, goud of platina
  • zilver-, goud-, of platinawater
  • nano zilver, goud of platina

Colloïdaal edelmetaalwater niet voor inwendig gebruik

Edelmetalen mogen niet aan drinkwaren of drinkwater worden toegevoegd. Verkopers van colloïdaal edelmetaalwater moeten dan ook vermelden dat het product niet voor inwendig gebruik is.

Colloïdaal edelmetaalwater is geen drinkwaar of drinkwater, en geen aanvulling op of vervanging van drinkwaar. De levering van colloïdaal edelmetaalwater is dus niet belast met het verlaagde btw-tarief.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.