Belastingdienst actueel

Welke loonbelastingtabellen gebruikt u voor werknemers die inwoner zijn van België, Aruba en Suriname?

20-03-2019

Sinds 1 januari 2019 hebben in principe alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de algemene heffingskorting (zie paragraaf 7.3.7 van het 'Handboek Loonheffingen 2019'). Maar door belastingverdragen hebben inwoners van België, Aruba en Suriname hier ook recht op. Hierover hebben we veel vragen gekregen, bijvoorbeeld welke loonbelastingtabel u dan moet gebruiken.

Voor inwoners van België gebruikt u de loonbelastingtabel voor inwoners van een land van de landenkring, en voor inwoners van Aruba of Suriname de loonbelastingtabel voor inwoners van een derde land. In die tabellen is het belastingdeel van de algemene heffingskorting niet verwerkt.

Uw werknemer kan het belastingdeel van de algemene heffingskorting via zijn aangifte inkomstenbelasting over 2019 terugvragen. Als hij niet zolang wil wachten, kan hij voor 2019 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen. Uw werknemer heeft daarover een brief van ons gekregen.

Waarom geen verrekening via de loonbelasting?

Het lijkt logisch om het belastingdeel van de algemene heffingskorting voor deze groep werknemers via het loon of de uitkering te verrekenen. Maar voor 2019 was het niet meer mogelijk om voor deze werknemers loonbelastingtabellen en rekenregels te ontwikkelen. En de kans was groot dat werknemers al een voorlopige aanslag hadden aangevraagd om het belastingdeel van de heffingskortingen terug te krijgen.

Verrekent u het belastingdeel van de algemene heffingskorting in 2019 toch via de loonbelasting? Dan loopt u het risico dat u de inhouding verkeerd berekent doordat de juiste tabellen ontbreken. En het zou kunnen dat uw werknemer of uitkeringsgerechtigde het belastingdeel van de algemene heffingskorting ten onrechte dubbel krijgt uitbetaald, omdat hij een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor 2019 heeft aangevraagd. Hij moet dan het bedrag dat hij te veel heeft gekregen, via zijn aangifte inkomstenbelasting over 2019 weer terugbetalen.

Beide risico's voorkomt u als u de tabellen voor inwoners van een land van de landenkring of voor inwoners van een derde land gebruikt.

Voor 2020 loonbelastingtabellen voor inwoners van België, Aruba en Suriname

Voor belastingjaar 2020 komen er aparte loonbelastingtabellen voor inwoners van België, Aruba en Suriname. U kunt het belastingdeel van de algemene heffingskorting dan wél verrekenen via het loon of de uitkering. En we zorgen ervoor dat de werknemer dit deel niet ook via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan krijgen.

Wij sturen de rekenregels voor 2020 tijdig aan de softwareontwikkelaars, zodat zij hun software kunnen aanpassen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.