Mijlpaal horizontaal toezicht fiscaal dienstverleners: Ruim 200.000 aansluitingen

31-03-2023

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Het aantal fiscaal dienstverleners en ondernemers dat kiest voor horizontaal toezicht via de fiscaal dienstverlener (horizontaal toezicht FD of HT FD) stijgt. In 2022 was er met bijna 21.000 nieuwe aansluitingen een flinke toename. Inmiddels hebben we een mijlpaal van 200.000-aansluitingen bereikt. Ook het aantal fiscaal dienstverleners dat een horizontaal toezichtconvenant afsloot, nam toe.

Het uitgangspunt bij horizontaal toezicht FD is dat de fiscaal dienstverlener namens de onderneming op tijd een aangifte indient die voldoet aan de norm, de zogenoemde aanvaardbare aangifte. De basis hiervoor ligt in de houding en het gedrag (vertrouwen, begrip en transparantie) van de onderneming, de fiscaal dienstverlener en het interne kwaliteitssysteem van de fiscaal dienstverlener.

Hoe werkt horizontaal toezicht FD?

De Belastingdienst gaat uit van het werk dat de fiscaal dienstverlener voor de ondernemer doet. Wat al goed gedaan is, hoeven wij niet over te doen. Belangrijk is dat het vooraf duidelijk is dat de fiscaal dienstverlener gewaarborgde kwaliteit kan leveren. Ons toezicht op de klanten van de fiscaal dienstverleners (de ondernemers) die zijn aangemeld voor HT FD kunnen we dan aanpassen.

Daarnaast stemmen fiscaal dienstverleners relevante fiscale standpunten, die tot verschil van inzicht kunnen leiden, altijd met ons af. Dit doen zij voordat zij de aangifte indienen. Hiermee borgen we van tevoren de kwaliteit van de aangiften. Wij kunnen daardoor snel duidelijkheid bieden over de fiscale positie.

Aanmelden voor horizontaal toezicht FD

Een fiscaal dienstverlener kan een ondernemer aanmelden voor HT FD voor verschillende middelen (inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonheffingen en/of vennootschapsbelasting). Zo’n aanmelding noemen we een HT-aansluiting.

Fiscaal dienstverleners kunnen meedoen aan horizontaal toezicht via een koepelconvenant. Dat kan via organisaties als SRA, NOAB, RB, Auxilium/Fiscount (KAN), Novak en Extendum. Fiscaal dienstverleners moeten voor deelname wel voldoen aan de eisen die deze organisaties stellen. Horizontaal toezicht via een koepelconvenant, en ook via zelfstandige fiscaal dienstverlenersconvenanten, noemen we horizontaal toezicht FD of HT FD.

We zijn blij dat steeds meer fiscaal dienstverleners en ondernemers kiezen voor HT FD. En we zien nog meer mogelijkheden voor toename. Er zijn veel fiscaal dienstverleners en ondernemers met kwaliteit hoog in het vaandel en hun processen goed op orde. Voor hen is het overwegen van HT FD de moeite waard.

Meer weten over horizontaal toezicht FD?

Dat leest u in de Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.