Bezwaren box 3-heffing 2019 aangewezen als massaal bezwaar

04-05-2020

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Een deel van de bezwaren tegen de berekening van de vermogensrendementsheffing (box 3) in de aanslag inkomstenbelasting 2019 wordt aangewezen als massaal bezwaar. Net zoals in de 2 voorgaande jaren.

Als uw bezwaar gaat over de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’, doet u mee met de massaalbezwaarprocedure. Zet u deze motivering in uw bezwaar tegen de aanslag inkomstenbelasting 2019, dan doet u automatisch mee met de massaalbezwaarprocedure. Zorg dan wel dat u op tijd bezwaar maakt tegen uw aanslag inkomstenbelasting 2019. In de bijlage bij de Kamerbrief aanwijzingsbesluit massaal bezwaar box 3 vindt u meer informatie.

Welke bezwaren vallen niet onder de massaalbezwaarprocedure?

Als u andere bezwaren tegen de box 3-heffing hebt dan de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’, dan vallen die niet onder de massaalbezwaarprocedure. U moet deze bezwaren dan apart motiveren.

Andere onderdelen van uw aanslag waartegen u bezwaar hebt, moet u ook apart motiveren. Bijvoorbeeld als wij zijn afgeweken van uw aangifte.

U krijgt in deze gevallen apart een uitspraak van ons.

Wij doen een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen

De massaalbezwaarprocedure betekent dat we samen met diverse partijen een klein aantal bezwaren selecteren die we voorleggen aan de rechter. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, doen wij een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen met de massaalbezwaarprocedure. Doet uw bezwaar mee, dan hoeft u dus niet zelf te procederen.

U krijgt een brief van ons over uw bezwaar tegen de box 3-heffing

Wij beoordelen of we uw bezwaar kunnen behandelen als massaal bezwaar. U krijgt daarover een brief van ons.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.