Opvang vluchtelingen uit Oekraïne en uw aangifte inkomstenbelasting

01-03-2023

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Hebt u in 2022 vluchtelingen opgevangen uit Oekraïne? En stonden die ingeschreven op uw adres? Dat kan gevolgen hebben voor uw aangifte inkomstenbelasting 2022. Het kabinet wil dat gasthuishoudens die vluchtelingen uit Oekraïne hebben opgevangen, fiscaal geen nadelige gevolgen ondervinden voor de aanslag inkomstenbelasting. Lees wat u moet doen met uw aangifte als u Oekraïense vluchtelingen hebt opgevangen.

Vul uw aangifte gewoon naar waarheid in

U kunt uw aangifte gewoon naar waarheid invullen. Op de vraag ‘Had u in 2022 een huisgenoot?’ antwoordt u dus ‘Ja’ als er 1 of meerdere vluchtelingen op uw adres stonden ingeschreven.

Bel de Belastingtelefoon als u fiscale partners wordt met de opgevangen vluchteling

Als u de vragen in de aangifte invult en u ziet de mededeling ‘U bent geen fiscale partners met *naam vluchteling*’, hoeft u niets te doen.

Als u deze mededeling níet ziet, bent u fiscale partners met de vluchteling. Dit is het geval als er een minderjarig kind van 1 van u op hetzelfde adres stond ingeschreven. Bel dan met de Belastingtelefoon op 0800 - 0543. Dat kan op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Houd uw burgerservicenummer bij de hand.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.