Belastingdienst actueel

Voor pensioengerechtigden in België met Nederlands pensioen: wijziging ingetrokken verdragsverklaringen

16-04-2018

Per 1 januari 2018 hebben wij de verdragsverklaringen over pensioenuitkeringen uit Nederland aan inwoners van België ingetrokken. Had u zo'n verdragsverklaring, dan hield uw pensioenfonds of verzekeraar tot 2018 geen loonbelasting in over uw pensioen. Maar met ingang van dit jaar wel. Wij komen daar nu voor een deel op terug: sommige verdragsverklaringen gaan weer gelden, andere blijven ingetrokken.

U hebt eind 2017 van ons een brief gekregen over het intrekken van de verdragsverklaringen. Het ging om verdragsverklaringen van pensioengerechtigden in België die zijn afgegeven voor 31 juli 2017.

Nederland en België hebben besloten dat de ingetrokken verdragsverklaringen weer gaan gelden als het pensioen in België progressief en voor meer dan 90% wordt belast. Of dat het geval is, bepalen we op grond van de gegevens die we van de Belgische belastingdienst krijgen. Deze verdragsverklaringen gaan met terugwerkende kracht weer gelden vanaf 1 januari 2018.

Wat betekent dit voor u?

  • Gaat uw verdragsverklaring weer gelden? Dan houdt uw pensioenfonds of verzekeraar geen loonbelasting meer in over uw pensioenuitkering. Uw pensioenfonds of verzekeraar zorgt ervoor dat u de loonbelasting die in 2018 is ingehouden, weer terugkrijgt. U krijgt van ons een brief als uw verdragsverklaring weer gaat gelden. Die krijgt u zodra we de gegeven uit België compleet hebben.
  • Blijft uw verdragsverklaring ingetrokken? Dan blijft uw pensioenfonds of verzekeraar loonbelasting inhouden over uw pensioen. U krijgt hierover verder geen bericht van ons. Er zijn ook gevolgen voor 2017 en voor eerdere jaren waarin u de verdragsverklaring had. Daarover hieronder meer.

Als uw verklaring ingetrokken blijft

Dan hebt u de verdragsverklaring in 2017 of eerder ten onrechte van ons gekregen, omdat de gegevens bij uw aanvraag niet klopten. Of u bent vergeten de verklaring in te laten trekken toen uw situatie wijzigde.

In beide gevallen hebt u in Nederland geen loonbelasting betaald, terwijl dat wel had gemoeten. U betaalt de belasting dan alsnog via uw aangifte inkomstenbelasting over de jaren waarin u de verdragsverklaring had.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.