Belastingdienst actueel

Maatregelen gedupeerden kinderopvangtoeslag

13-03-2020

Het definitieve advies van de commissie uitvoering toeslagen (Commissie Donner) is donderdag 12 maart verschenen.

Wat staat er in het rapport Donner?

De commissie Donner heeft geoordeeld dat ouders die de dupe zijn van de uitvoering van de kinderopvangtoeslag moeten worden gecompenseerd. Het gaat om ouders die:

  • onterecht als fraudeur zijn aangemerkt
  • slachtoffer zijn van de hardheid van de wet en het systeem van toeslagen

Het kabinet heeft besloten het advies van de commissie Donner over te nemen. Op een aantal punten gaat het kabinet een stap verder om ouders tegemoet te komen. Ouders krijgen een contactpersoon bij de dienst Toeslagen.

Wanneer hoor ik meer?

De komende weken sturen wij alle ouders die wij in beeld hebben een brief met informatie over hoe het verder gaat. Dit geldt voor ouders die in een fraudeonderzoek zijn betrokken én voor ouders die zich zelf bij ons hebben gemeld. Hebt u geen brief gekregen en vermoedt u dat u bent gedupeerd? Dan kunt u zich melden bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag. Lees meer in het stappenplan voor compensatie.

Wat is de achtergrond van het Rapport Donner?

In de afgelopen periode is duidelijk geworden dat bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslag veel fout is gegaan. Ouders zijn de dupe geworden van harde regels met een sterk ‘alles-of-niets-karakter’ en een grote maatschappelijke en politieke druk om fraude te bestrijden. Ook werd de menselijke maat niet gehanteerd en was er ‘institutionele vooringenomenheid’ bij de beoordeling van het recht op kinderopvangtoeslag en bij de fraudebestrijding. Dit had niet mogen gebeuren.

In deze video meer over de achtergrond van het rapport Donner.

In het rapport Donner is sprake van loketten. Vanaf wanneer kan ik daar terecht?

Op dit moment weten we nog niet precies wanneer en waar de loketten komen. Denkt u dat u gedupeerd bent? En hebt u zich nog niet gemeld? Neem dan contact met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag.

Webinars voor (mogelijk) gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag

Er zijn webinars georganiseerd voor ouders die (mogelijk) zijn gedupeerd door de kinderopvangtoeslag. Tijdens deze webinars kunt u online vragen stellen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Het 1e webinar was maandag 30 maart. U kunt deze sessie terugkijken.

Aanstaande donderdag, 2 april, kunt u tussen 16.00 en 17.30 uur deelnemen aan een zelfde webinar. Als u 10 minuten vóór aanvang inlogt om een paar registratievragen te beantwoorden, bent u ruim op tijd om mee te doen.

Zie ook

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.