Belastingdienst actueel

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen toeslagen aanvragen (update)

07-07-2022

Bent u vluchteling uit Oekraïne? U hebt in Nederland recht op toeslagen. Het gaat om huurtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en soms ook zorgtoeslag.

Of u toeslag kunt krijgen en hoeveel, hangt af van uw situatie. Huurtoeslag kunt u bijvoorbeeld krijgen als u in Nederland in een huurhuis woont. Hebt u kinderen? Dan kunt u misschien kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag krijgen.

Zorgtoeslag kunt u krijgen als u een Nederlandse zorgverzekering afsluit. Maar dat hoeft u niet te doen. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen de medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Kiest u er toch voor om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering? In dat geval kunt u zorgtoeslag krijgen. Lees meer over de vergoeding van medische zorg op rijksoverheid.nl.

U kunt zelf berekenen hoeveel toeslag u kunt krijgen. Maak een proefberekening.

Let op!

Zorgtoeslag en kindgebonden budget kunt u alleen krijgen als u werkt. Dit is een aanvullende voorwaarde voor vluchtelingen uit Oekraïne. Omdat u een status van tijdelijke bescherming hebt, mag u in Nederland werken.

Toeslag aanvragen

Kijk hoe u toeslag aanvraagt:

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.