Rekenhulp Lijfrentepremie 2015 en eerder

Hebt u in een jaar premies betaald of stortingen gedaan voor lijfrente? Met deze rekenhulp berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Wilt u uw jaarruimte voor 2016 of 2017 berekenen? Ga dan naar het hulpmiddel Lijfrentepremie 2016 en 2017.

Bij de hand houden

Houd bij het invullen een aantal documenten bij de hand. Dit zijn documenten over het jaar voorafgaand aan het jaar van aangifte. Doet u bijvoorbeeld aangifte over 2015? Houd dan de gegevens van 2014 bij de hand.

Om uw jaarruimte te berekenen, hebt u de volgende gegevens nodig:

  • uw aangifteformulier of een afdruk van uw digitale aangifte
  • uw inkomensgegevens
  • als u in loondienst was of zelf vrijwillig pensioenpremies betaalde: de opgaaf van uw pensioenaangroei die u van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen

Reserveringsruimte

Naast jaarruimte hebt u mogelijk nog reserveringsruimte. Dat is het niet-benutte deel van de jaarruimtes voor de lijfrentepremieaftrek uit de afgelopen 7 jaar. U kunt de reserveringsruimte alsnog geheel of gedeeltelijk gebruiken als u meer premie in aftrek wilt brengen dan u aan jaarruimte hebt.

Wilt u uw reserveringsruimte berekenen? Dan hebt u ook de gegevens nodig over uw inkomen en uw eventuele pensioenopbouw in de afgelopen 8 jaar.

Let op!

Wilt u voor 2013 berekenen of u lijfrentepremies in de jaarruimte kunt aftrekken en bent u geboren in december 1947? Vul dan 1948 in bij de vraag 'Wat is uw geboortedatum?'. De berekening voor 2013 is namelijk niet aangepast aan de nieuwe AOW-leeftijd.

De berekening voor 2014 en die voor latere jaren houden wel rekening met de  nieuwe AOW-leeftijd. 

Tips bij het invullen

  • Als u bij het invullen tussendoor een antwoord wijzigt, kunnen de vervolgvragen wijzigen.
  • Is iets niet duidelijk? Klik dan op het vraagteken voor meer uitleg.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.