Convertor voor onveraccijnsd goederenvervoer

De invoering van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020/262 in Nederland heeft vertraging opgelopen. Daarom hebben wij als tijdelijke oplossing een convertor ontwikkeld voor het vervoer van goederen waarover (nog) geen accijns is betaald. Lees wat de convertor precies doet en wanneer we hem gaan gebruiken.

We gebruiken de convertor vanaf 13 februari 2023

Tussen 13 februari 2023 en het moment waarop de systemen wel zijn aangepast aan de Horizontale accijnsrichtlijn, gebruikt de Douane een convertor voor onveraccijnsd goederenvervoer.

Vertaalslag tussen 2 versies

De convertor zit aan de kant van de Douane. Hij maakt een vertaalslag tussen 2 versies van 1 applicatie. Zo kunnen verschillende versies van dezelfde applicatie naast elkaar worden gebruikt. Bedrijven of lidstaten sturen EMCS-berichten in versie 4.0 in naar de Douane. De convertor vertaalt die berichten naar versie 3.4, zodat ze in onze systemen verwerkt kunnen worden. Omgekeerd vertaalt de convertor EMCS-berichten van versie 3.4 naar 4.0 wanneer wij een bericht uitsturen. Dit betekent dus wel dat uw onderneming op 13 februari 2023 klaar moet zijn om een versie 4.0 in te sturen naar de Douane.

Zo blijft de administratieve afhandeling van onveraccijnsd goederenvervoer ook na 13 februari 2023 digitaal. Alleen voor de aangiften van veraccijnsd goederenverkeer geldt een papieren noodprocedure. Meer hierover leest u bij Hoe werkt de noodprocedure bij onveraccijnsd goederenvervoer?.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.