Implementatie horizontale accijnsrichtlijn (EMCS)

De tijdelijke oplossing Horizontale accijnsrichtlijn (EMCS) is vervallen per 14 juli 2023.

Vanaf 14 juli 2023 gebruikt u Mijn Douane of software

Maakt u voor uw accijnsgoederenvervoer nu gebruik van het oude zakelijke portaal? Dan moet u voor de elektronische aan- en afmelding van het vervoer van accijnsgoederen, zowel onder schorsing van accijns als veraccijnsd, vanaf 14 juli 2023 Mijn Douane gaan gebruiken of zijn overgestapt op geschikte (markt-)software.

Het oude zakelijke portaal is na 14 juli 2023 niet meer beschikbaar. De bestaande gegevens over lopende en afgehandelde transporten vindt u vanaf dat moment in Mijn Douane.

Aanvragen nieuwe dienst eHerkenning

Om Mijn Douane te kunnen gebruiken voor het accijnsgoederenvervoer hebt u de dienst 'Mijn Douane accijnsgoederenvervoer' nodig. Kunt u al inloggen in Mijn Douane? Dan hoeft u alleen de nieuwe dienst 'Mijn Douane accijnsgoederenvervoer' aan te vragen bij uw leverancier van eHerkenning.

Inloggen in Mijn Douane

Als uw onderneming over eHerkenning niveau 3 beschikt, kunt u inloggen in Mijn Douane. Eenmanszaken kunnen kiezen voor eHerkenning of DigiD. Hebt u een eenmanszaak, of bent u zzp'er? Log dan in met DigiD of eHerkenning. Gaat het om een andere rechtsvorm, zoals een maatschap, bv, vof, cv of nv? Dan kunt u alleen inloggen met eHerkenning.

Hebt u nog geen eHerkenning?

Vraag dan eHerkenning niveau 3 inclusief de dienst 'Mijn Douane accijnsgoederenvervoer' aan bij een leverancier van eHerkenning. Houd er rekening mee dat een aanvraag voor eHerkenning lang kan duren.

Aanmelden voor e-mailnotificatie

In de toekomst wordt het ook mogelijk om u voor vervoer van accijnsgoederen aan te melden voor e-mail notificatie. Als dit mogelijk is, leest u op onze website meer over deze nieuwe optie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Mijn Douane en het aanvragen van eHerkenning? Ga dan naar Inloggen voor douanezaken. Of bekijk op Youtube de video over het aangeven van accijnsgoederenvervoer in Mijn Douane.

Wilt u weten wanneer u een vergunning nodig hebt voor veraccijnsd goederenvervoer? Lees dan Wanneer heb ik een vergunning voor veraccijnsd vervoer nodig?

Informatie voor softwareontwikkelaars

Wilt u als softwareontwikkelaar meer weten over de Message Implementation Guidelines (MIGs), de testscenario's en de Validatie Test Service (VTS) van EMCS 4.0? Bij Horizontale accijnsrichtlijn: informatie voor softwareontwikkelaars vindt u alle relevante informatie.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.