Mag ik voor mijn rijksmonumentenpand kosten aftrekken?

Tot 1 januari 2019 mag u 80% van de onderhoudskosten aan uw rijksmonumentenpand aftrekken. Daarna mag u uw onderhoudskosten helemaal niet meer aftrekken.

Onderhoudskosten zijn de kosten om uw pand in goede staat te houden. Bijvoorbeeld voor reparaties of schilderwerk. Ook voor achterstallig onderhoud mag u tot 1 januari 2019 de kosten aftrekken.

Kosten voor verbetering van uw monument mag u niet aftrekken. Bijvoorbeeld bij uitbreiding of modernisering van uw pand.

Zijn er nog voorwaarden tot 1 januari 2019?

Ja, de volgende:

  • U bent eigenaar van het pand. Het maakt niet uit of u zelf in het pand woont of niet.
  • Het pand is ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Of het is nog niet ingeschreven, maar al wél definitief aangewezen als beschermd monument.
  • U hebt de onderhoudskosten betaald in het jaar waarover u aangifte doet.

Hoe trekt u de onderhoudskosten af?

Vul in uw online aangifte uw totale onderhoudskosten in. Tot 1 januari 2019 is daarvan 80% aftrekbaar. Wij berekenen de aftrek voor u.

Krijgt u subsidie voor uw monumentenpand? Vul dan ook het subsidiebedrag in. Uw aftrek voor onderhoudskosten wordt hierdoor lager.

Wat kunt u vanaf 2019 doen?

Bent u een particuliere eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie? En hebt u in 2019 regulier onderhoud zoals restauratie uitgevoerd? Van 1 maart 2020 tot en met 30 april 2020 kon u bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een woonhuissubsidie aanvragen. 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.