Coronacrisis – veelgestelde vragen aan de Douane door particulieren

We krijgen veel telefoontjes over de coronacrisis. Deze vragen worden het meest gesteld. Kijk bij uw vraag hoe het zit.

Kan ik nog naar een ander land tijdens de coronacrisis?

Op nederlandwereldwijd.nl ziet u de veelgestelde vragen over het coronavirus en de reisadviezen per land.

Naar nederlandwereldwijd.nl

Hoe zit het met het versturen van medicijnen of vaccins tijdens de coronacrisis – mag dat?

De Douane is niet de overheidsinstantie die hier over gaat. Kijk op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ze hebben een aparte informatiepagina over het coronavirus.

Naar website IGJ

Ik verhuis vanuit een niet-EU-land naar Nederland. Moet mijn verhuisbedrijf bij de invoeraangifte een bewijs van inschrijving inleveren?

Verhuist u vanuit een niet-EU-land naar Nederland? En wilt u daarom verhuisgoederen (goederen die bestemd zijn voor het persoonlijk gebruik door u en uw gezin) invoeren? Dan moet u daarvoor aangifte doen bij de Douane. Dat kunt u niet alleen doen. De aangifte gaat via uw verhuisbedrijf met het Digitale Aangiftesysteem van de Douane. Daarvoor moet u bij uw verhuisbedrijf een aantal documenten inleveren, onder andere een bewijs van inschrijving in de basisadministratie van een gemeente in Nederland.

Door de coronacrisis duurt de inschrijving bij een gemeente soms langer dan normaal. Daarom hoeft uw verhuisbedrijf tijdelijk het bewijs van inschrijving niet tegelijk met de invoeraangifte bij ons in te leveren. Het mag dit ook later doen, tot uiterlijk 2 weken na de aangifte. Dit blijft zo tot wij bekend maken dat de normale regels voor de invoer van verhuisgoederen vanuit een niet-EU-land weer gelden.

Meer weten?

Bij Coronavirus - kijk wat de gevolgen zijn voor uw douanezaken ziet u meer actuele informatie. Ook voor ondernemers.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.