Ik ga naar Nederland - wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Let op wat u meeneemt in uw koffer als u naar Nederland reist. Niet alles mag mee door de Douane. Lees voor uw reis wat de douaneregels zijn.

De douaneregels gelden voor uw handbagage én ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor spullen die u meeneemt als u op een andere manier Nederland binnenkomt. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

Deze spullen mag u nooit in uw bagage stoppen

Het is vast geen verrassing, maar dit mag u niet meenemen:

 • verdovende middelen (drugs), zoals hasj, cocaïne en heroïne
 • wapens en munitie
  Lees hier meer over bij Wapens en munitie.
 • beschermde dier- en plantsoorten
  Ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden en schelpen. Lees hier meer over bij Beschermde dier- en plantsoorten.

Soms gelden aparte regels voor uw bagage

 • medicijnen
  Meestal mag u die gewoon meenemen. Maar soms hebt u een medische verklaring nodig. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?
 • namaakartikelen
  Als u die meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag.
 • huisdieren
  Lees wat u moet doen als u uw huisdier meeneemt op reis.
 • vlees, vis en zuivel
  Komt u uit een EU-land? Dan mag u dat meenemen. Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo.
 • planten, groenten, fruit en bloemen 
  Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee naar Nederland. Daarvoor moet u vaak eerst iets regelen. Gedroogd, gebrand, gemalen of in de vorm van olie mogen ze wel mee. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoe het zit.
 • hele oude voorwerpen of producten die van grote waarde zijn voor een land
  Bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken die ouder zijn dan 100 jaar. Maar ook een stukje van een oude ruïne. U mag die niet altijd zomaar meenemen.
 • geld en goud
  Neemt u € 10.000 of meer mee? Of dat bedrag in een andere valuta of in goud? En komt u van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat u het bij u hebt. De vorm van meegebracht goud is niet belangrijk. Omgesmolten in een staaf of munten: het gaat om de waarde in gewicht. Lees meer bij: Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?
 • goederen uit Rusland
  Vanwege de sancties tegen Rusland gelden er speciale regels om goederen in Rusland te kopen en die in te voeren in de Europese Unie (EU). Lees meer bij: Mag ik goederen uit Rusland invoeren?

Als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting

U mag voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaalt u belasting. Als u met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag € 300 per persoon.

Sigaretten en drank

U moet ook belasting betalen als u te veel sigaretten of tabak meeneemt. Of drank. Kijk hoeveel u mee mag nemen:

Twijfelt u of iets mee mag?

Wilt u weten of u iets mee mag nemen? Zoals fossiel koraal of exotische souvenirs of etenswaren? Vraag dan na of u iets moet regelen van tevoren. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse ambassade in het land waar u het voorwerp koopt of gevonden hebt. Of bij de douane van dat land.

Tip!

Stel uw vraag op 1 van onze social media platforms. Stuur een foto van uw vondst of aankoop en we laten weten of u het mee mag nemen.

Ook als u wilt u weten wat u betaalt voor een extra slof sigaretten of die mooie fles Schotse whisky.

Of download de Reisapp. Daarmee checkt u op uw vakantiebestemming wat u mag meenemen in uw reisbagage.

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van uw luchthaven hoe het zit.

Download de Reisapp. Daarmee checkt u op uw vakantiebestemming wat u mag meenemen in uw reisbagage.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.