Ik ga naar Nederland - wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Best veel. Maar let wel op wat u mee terugneemt. Want niet alles mag mee door de Douane.

De regels hieronder gelden voor uw handbagage en ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor de spullen die u meeneemt als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

Sommige producten mag u nooit in uw bagage stoppen

Het is vast geen verrassing, maar dit mag u niet meenemen:

 • verdovende middelen, zoals hasj, cocaïne en heroïne
 • wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
 • beschermde dier- en plantsoorten
  Ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.

Soms gelden aparte regels voor uw bagage

Hiervoor:

 • medicijnen
  Meestal mag u die gewoon meenemen. Maar soms hebt u een medische verklaring nodig. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?
 • namaakartikelen
  Als u die meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag.
 • huisdieren
  Lees wat u moet doen als u uw huisdier meeneemt op reis.
 • vlees, vis en zuivel
  Komt u uit een EU-land? Dan mag u dat meenemen. Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo.
 • planten, groenten, fruit en bloemen 
  Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee terug naar Nederland. Voor planten, groenten, fruit en bloemen gelden regels voor de invoer. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat u hiervoor moet doen.
 • hele oude producten of producten die van grote waarde zijn voor een land
  Bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken die ouder zijn dan 100 jaar. Maar ook een stukje van een oude ruïne. U mag die niet altijd zomaar meenemen. Twijfelt u? Vraag dan of u een vergunning nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse ambassade in het land waar u het voorwerp koopt. Of bij de Douane van dat land.
 • geld
  Neemt u € 10.000 of meer mee? Of dat bedrag maar dan in een andere valuta? En komt u van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt. Lees meer bij: Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

En als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting

Koopt u spullen buiten de EU? En is alles bij elkaar meer dan € 430? Dan hoeft u over de spullen die samen maximaal € 430 zijn, géén belasting te betalen. Maar over de andere spullen wél. Als u met de auto naar de EU reist, is het bedrag € 300 per persoon.

U moet ook belasting betalen als u te veel sigaretten of tabak meeneemt. Of drank. Kijk hoeveel u mee mag nemen:

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van uw luchthaven hoe het zit.

Download de Reisapp. Daarmee checkt u op uw vakantiebestemming wat u mag meenemen in uw reisbagage.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.