Ik ga naar Nederland - wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Let op wat u meeneemt in uw koffer als u naar Nederland reist. Niet alles mag mee door de Douane. Lees voor uw reis wat de douaneregels zijn.

De douaneregels gelden voor uw handbagage én ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor spullen die u meeneemt als u op een andere manier Nederland binnenkomt. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

Deze spullen mag u nooit in uw bagage stoppen

Het is vast geen verrassing, maar dit mag u niet meenemen:

  • verdovende middelen (drugs), zoals hasj, cocaïne en heroïne
  • wapens en munitie
    Lees hier meer over bij Wapens en munitie.
  • beschermde dier- en plantsoorten
    Ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden en schelpen. Lees hier meer over bij Beschermde dier- en plantsoorten.

Soms gelden aparte regels voor uw bagage

Medicijnen

Meestal mag u die gewoon meenemen. Maar soms hebt u een medische verklaring nodig. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?

Namaakartikelen

Als u die meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag.

Huisdieren

Lees wat u moet doen als u uw huisdier meeneemt op reis.

Vlees, vis en zuivel

Komt u uit een EU-land? Dan mag u dat meenemen. Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo.

Planten, groenten, fruit en bloemen

Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee naar Nederland. Daarvoor moet u vaak eerst iets regelen. Gedroogd, gebrand, gemalen of in de vorm van olie mogen ze wel mee. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoe het zit.

Hele oude voorwerpen of producten die van grote waarde zijn voor een land

Bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken die ouder zijn dan 100 jaar. Maar ook een stukje van een oude ruïne. U mag die niet altijd zomaar meenemen.

Geld

Neemt u € 10.000 of meer mee? Of dat bedrag in een andere valuta? En komt u van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat u dit geld bij u hebt.

Goud, bijvoorbeeld munten en sieraden

Neemt u goud met een waarde van € 10.000 of meer mee van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. Dit geldt voor:

  • goud in de vorm van munten met een goudgehalte van ten minste 90%
  • goud in een andere vorm, zoals klompjes en goudstaven, met een goudgehalte van ten minste 99,5%

Over dit goud hoeft u geen belasting te betalen. Maar de Douane moet wel weten dat u het bij u hebt.

Neemt u andere gouden voorwerpen mee, bijvoorbeeld sieraden? Lees wat u dan moet doen bij Als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting.

Goederen uit Rusland

Vanwege de sancties tegen Rusland gelden er speciale regels om goederen in Rusland te kopen en die in te voeren in de Europese Unie (EU). Lees meer bij: Mag ik goederen uit Rusland invoeren?

Als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting

U mag voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaalt u belasting. Als u met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag € 300 per persoon.

Sigaretten en drank

U moet ook belasting betalen als u te veel sigaretten of tabak meeneemt. Of drank. Kijk hoeveel u mee mag nemen:

Twijfelt u of iets mee mag?

Wilt u weten of u iets mee mag nemen? Zoals fossiel koraal of exotische souvenirs of etenswaren? Vraag dan na of u iets moet regelen van tevoren. Dat kan bijvoorbeeld bij de douane van het land waar u het voorwerp koopt of krijgt, of bij terugkomst bij de Nederlandse Douane.

Tip!

Stel uw vraag op 1 van onze social media platforms. Stuur een foto van uw vondst of aankoop en we laten weten of u het mee mag nemen.

Ook als u wilt u weten wat u betaalt voor een extra slof sigaretten of die mooie fles Schotse whisky.

Of download de Reisapp. Daarmee checkt u op uw vakantiebestemming wat u mag meenemen in uw reisbagage.

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van uw luchthaven hoe het zit.

Download de Reisapp. Daarmee checkt u op uw vakantiebestemming wat u mag meenemen in uw reisbagage.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.