Lastige onderwerpen in de aangifte? Zo gaat u niet de fout in

Een vergissing in de belastingaangifte is zo gemaakt. Het gaat per slot van rekening om veel getallen en meerdere vragen. Daarom hebben we voor u een aantal onderwerpen op een rijtje gezet die vaak misgaan bij het invullen.

Handig om te weten en het helpt u misschien om fouten te voorkomen.

Controleer en vul aan waar nodig

Dit is sowieso belangrijk: check, check en dubbelcheck de gegevens in uw aangifte. Ook de gegevens die wij al hebben ingevuld. Zijn ze volgens u niet juist of onvolledig? Pas ze dan aan. Want u bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw aangifte. Ook al hebben wij ze ingevuld.

Dit gaat het vaakst fout:

 • Fiscaal partners

  We zien regelmatig dat mensen apart aangifte doen en daardoor de verdeling van aftrekposten tussen de fiscale partners samen meer dan 100% is. Dat mag niet. We moeten uw aangifte dan corrigeren.

  U kunt dit voorkomen door samen online aangifte te doen. Want dan hebt u minder kans op fouten. Bovendien berekenen we in de aangifte voor u allebei hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt. Wel zo makkelijk.


 • Pensioen

  Soms halen mensen de bedragen weg uit deze rubriek en verplaatsen ze het naar een andere rubriek.

  Uw uitkeringen, pensioenen en lijfrentes zijn al voor u ingevuld in de aangifte bij de rubriek ‘Pensioen en andere uitkeringen’. U kunt ervan uitgaan dat ze hier op de juiste plek staan. U hoeft alleen te controleren of de bedragen kloppen.


 • Wajong-uitkering

  U kunt jonggehandicaptenkorting krijgen als u door een ziekte of handicap geen mogelijkheden hebt om te werken.

  Vul alleen in díe situatie ‘Ja’ in bij de vraag: 'hebt u recht op een Wajong-uitkering of recht op ondersteuning bij het vinden van werk volgens de Wet Wajong'. Deze vraag verschijnt in de rubriek 'Pensioen en andere uitkeringen'.


 • WOZ-waarde eigen woning

  Mensen vullen regelmatig de WOZ-waarde in van het verkeerde jaar.

  U moet in de aangifte 2017 de WOZ-waarde invullen met als de peildatum 1 januari 2016. Deze staat op uw aanslag onroerende zaakbelasting die u begin 2017 van uw gemeente hebt gekregen.


 • Zorgkosten
  Mensen trekken dieetkosten af die niet zijn voorgeschreven door een diëtist of een arts. Dat mag niet. Dieetkosten mag u alleen aftrekken als ze door een arts of een diëtist zijn voorgeschreven. U hebt hiervoor wel een dieetbevestiging nodig.


 • Giften aan goede doelen (ANBI’s)

  Uw loten voor de Postcode Loterij aftrekken als gift? Helaas, dat gaat niet. Want geld dat u betaalt aan loterijen voor goede doelen, mag u niet aftrekken van de belasting. Dat is geen gift, omdat u er een prijs mee kunt winnen.

 • Studiekosten

  De kosten voor een computer of een tablet mag u niet aftrekken als studiekosten.

  Hebt u een studie of opleiding voor uw (toekomstig) beroep gevolgd?

     

Ook in de toelichting bij de aangifte staat veel informatie. U vindt deze informatie via de vraagtekens bij de vragen in de aangifte.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.