U krijgt hulp bij uw aangifte inkomstenbelasting 2019 en wilt uitstel aanvragen

Door de coronacrisis kon u uw aangifte misschien niet op tijd doen en hebt u uitstel nodig. Daar hebben wij begrip voor. In sommige gevallen krijgt u automatisch uitstel. Maar soms moet u dit zelf aanvragen.

Automatisch uitstel

Maakt u gebruik van hulp bij de aangifte? Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, een vakbond of ouderenbond of een maatschappelijk dienstverlener? Dan hebt u een DigiD-machtigingscode: een code die anderen machtigt om bijvoorbeeld voor u aangifte te doen.

Door de coronacrisis kon de hulp die u normaal gesproken krijgt, misschien niet doorgaan. Wij begrijpen dat het daardoor moeilijk kan zijn om uw aangifte op tijd te doen. Maar ook om hier zelf uitstel voor te vragen. Daarom krijgt u als u tot deze groep behoort, een DigiD-machtigingscode hebt, én nog geen aangifte hebt gedaan, automatisch uitstel van ons tot 1 mei 2021. U hoeft hier zelf niets voor te doen. 

Uitzonderingen

Dit automatische uitstel geldt niet als u ondernemer bent, al uitstel hebt aangevraagd, al aangifte hebt gedaan of geen aangiftebrief hebt gekregen.

Zelf uitstel aanvragen

Of dat kan, hangt ervan af wanneer uw aangifte bij ons binnen moet zijn.

Uw aangifte moest vóór 1 mei 2020 bij ons binnen zijn: u kunt hiervoor géén uitstel meer aanvragen.

Uw aangifte moet ná 1 mei bij ons binnen zijn: u kunt uitstel aanvragen tot de datum dat de aangifte bij ons binnen moet zijn. In uw aangiftebrief staat wanneer dat is.

Bij een te betalen aanslag betaalt u belastingrente

Om de gevolgen van het coronavirus te verzachten, nemen wij maatregelen. Zo verlagen wij de belastingrente tijdelijk naar 0,01%. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020. De verlaging geldt voor alle aanslagen die we vanaf 1 juli opleggen. Dus ook voor aanslagen over oudere jaren. De belastingrente van 0,01% geldt voor aanslagen met een te betalen bedrag én aanslagen met een te ontvangen bedrag.

Leggen we u na 1 juli 2020 een te betalen aanslag op? Dan betaalt u vanaf 1 juli daarover 0,01% belastingrente. Vanaf 1 oktober 2020 is het tarief van de belastingrente 4% voor alle belastingen. Lees meer over de percentages in het Overzicht percentages belastingrente.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.