Het bedrag van mijn voorlopige aanslag is gewijzigd. Waarom krijg ik minder uitbetaald?

Dat kan 3 oorzaken hebben:

 • U hebt pas geleden uw voorlopige aanslag gewijzigd.

  Misschien hebt u doorgegeven dat uw inkomen hoger is geworden of dat u uw huis hebt verkocht. Dat kan ervoor zorgen dat u minder uitbetaald krijgt.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?
  Wij berekenen het bedrag waar u recht op hebt opnieuw voor het hele jaar. Dit bedrag staat op uw nieuwe voorlopige aanslag. Van dit jaarbedrag worden de bedragen afgetrokken die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, wordt verdeeld over de resterende maanden van het jaar.

  Voorbeeld

  In juli geeft u aan ons door dat u minder hypotheekrente betaalt, omdat u een deel van uw hypotheek hebt afbetaald. U betaalt nu € 7.000 rente per jaar in plaats van € 8.000 rente per jaar. Het bedrag van uw voorlopige aanslag wijzigt daardoor van € 2.730 naar € 2.310. Omdat u in januari tot en met juni al € 1.365 hebt gekregen, hebt u over juli tot en met december € 2.310 - € 1.365 = € 945 te goed. Dat is € 157,50 per maand.

 • U hebt in de loop van 2016 een voorlopige aanslag aangevraagd.
  Als u in de loop van 2016 een voorlopige aanslag hebt aangevraagd, dan gold die voor heel 2016. Het bedrag van deze aanslag kreeg u uitbetaald over de resterende maanden van het jaar. Uw voorlopige aanslag voor 2017 geldt ook voor het hele jaar, maar dié wordt uitbetaald over 12 maanden. Dus in 2017 krijgt u een lager bedrag per maand.

  Voorbeeld

  In juni 2016 vroeg u een voorlopige aanslag aan. U kreeg in augustus bericht dat u € 2.000 terugkrijgt. Dit bedrag kreeg u uitbetaald over augustus tot en met december. Dat is dus € 400 per maand.

  Eind 2016 kreeg u een voorlopige aanslag over 2017. Hierop staat ook dat u € 2.000 terugkrijgt. Dit bedrag krijgt u uitbetaald over januari tot en met december. U krijgt dus € 166,67 per maand.

   

 • Wij hebben uw voorlopige aanslag verrekend met een belastingschuld die u had.
  Betaalt u uw belastingschuld niet op tijd?
  Dan krijgen wij nog geld van u.
  Maar krijgt u ook geld van ons, bijvoorbeeld bij een voorlopige aanslag?
  Dan betalen we de voorlopige aanslag niet (helemaal) aan u uit.
  Op die manier wordt uw schuld aan ons kleiner.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.