Het bedrag van mijn voorlopige aanslag is gewijzigd - waarom krijg ik minder uitbetaald?

Dat kan 3 oorzaken hebben:

 • U hebt pas geleden uw voorlopige aanslag gewijzigd.

  Misschien hebt u doorgegeven dat uw inkomen hoger is geworden of dat u uw huis hebt verkocht. Dat kan ervoor zorgen dat u minder uitbetaald krijgt.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?
  Wij berekenen het bedrag waar u recht op hebt opnieuw voor het hele jaar. Dit bedrag staat op uw nieuwe voorlopige aanslag. Van dit jaarbedrag worden de bedragen afgetrokken die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, wordt verdeeld over de resterende maanden van het jaar.

  Voorbeeld

  In juli geeft u aan ons door dat u minder hypotheekrente betaalt, omdat u een deel van uw hypotheek hebt afbetaald. U betaalt nu € 7.000 rente per jaar in plaats van € 8.000 rente per jaar. Het bedrag van uw voorlopige aanslag wijzigt daardoor van € 2.730 naar € 2.310. Omdat u in januari tot en met juni al € 1.365 hebt gekregen, hebt u over juli tot en met december € 2.310 - € 1.365 = € 945 te goed. Dat is € 157,50 per maand.

 • U vraagt in de loop van 2018 een voorlopige aanslag aan.
  Als u in de loop van 2018 een voorlopige aanslag hebt aangevraagd, dan geldt die voor heel 2018. Het bedrag van deze aanslag krijgt u uitbetaald over de resterende maanden van het jaar. Uw voorlopige aanslag voor 2019 geldt ook voor het hele jaar, maar dié wordt uitbetaald over 12 maanden. Dus in 2019 krijgt u een lager bedrag per maand.

  Voorbeeld

  In juni 2018 vraagt u een voorlopige aanslag aan. U krijgt in augustus bericht dat u € 2.000 terugkrijgt. Dit bedrag krjgt u uitbetaald over augustus tot en met december 2018. Dat is dus € 400 per maand.

  Eind 2018 krijgt u een voorlopige aanslag over 2019. Hierop staat ook dat u € 2.000 terugkrijgt. Dit bedrag krijgt u uitbetaald over januari tot en met december 2019. U krijgt dus € 166,67 per maand.

   

 • Wij hebben uw voorlopige aanslag verrekend met een belastingschuld die u had.
  Betaalt u uw belastingschuld niet op tijd?
  Dan krijgen wij nog geld van u.
  Maar krijgt u ook geld van ons, bijvoorbeeld bij een voorlopige aanslag?
  Dan betalen we de voorlopige aanslag niet (helemaal) aan u uit.
  Op die manier wordt uw schuld aan ons kleiner.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.