Btw en zonnepanelen - ik ben ondernemer

Koopt uw onderneming zonnepanelen? Hieronder leest u hoe u de btw terugvraagt. Deze informatie geldt ook als u eigenaar bent van een eenmanszaak of zzp'er, en de zonnepanelen (ook) privé gebruikt - bijvoorbeeld voor uw woning.

Eenmanszaken en zzp'ers kunnen er niet voor kiezen om alleen voor hun zonnepanelen de kleineondernemersregeling (KOR) te gebruiken. U kiest voor ál uw activiteiten wel of juist niet voor de KOR. Het heeft daarom geen zin om een nieuw subnummer aan te vragen voor de btw-aangifte van uw zonnepanelen.

Geef de btw voor zonnepanelen aan in uw normale btw-aangifte

De btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen vraagt u terug met de btw-aangifte die u altijd al doet. U telt de verschuldigde btw en voorbelasting van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten. U kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat u zelf de verschuldigde btw moet berekenen.

Voorbeeldaangiften

Bijzondere situaties

Geldt voor u 1 van de situaties hieronder? Kijk dan wat dit voor u betekent.

 • Ik verricht vrijgestelde activiteiten, maar doe wel btw-aangifte

  Zijn uw ondernemersactiviteiten geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van btw? En wordt de energie die met uw zonnepanelen wordt opgewekt gebruikt in uw onderneming? Bereken dan hoeveel btw u mag terugvragen.

  Voorbeeld

  U hebt een verzekeringskantoor aan huis. Al uw activiteiten zijn vrijgesteld van btw. U koopt niet-geïntegreerde zonnepanelen, en betaalt daarvoor € 1.000 btw. U verwacht dat u 25% van de energie die u met uw zonnepanelen opwekt, gebruikt voor uw btw-vrijgestelde ondernemersactiviteiten. Voor dat gedeelte hebt u geen op btw-aftrek. U mag dus € 750 btw terugvragen.

 • Ik verricht vrijgestelde activiteiten en doe geen btw-aangifte

  Omdat u energie teruglevert aan uw energiemaatschappij, moet u voor uw zonnepanelen wél btw-aangifte doen. Het terugleveren van energie is namelijk een activiteit die met btw belast is.

  Schrijf hiervoor een brief naar uw belastingkantoor waarin u aangeeft dat u naast vrijgestelde activiteiten ook een belaste activiteit verricht. Vraag in deze brief om een btw-aangifte.

  U moet dan elk kwartaal btw-aangifte doen. Hierin vraagt u de btw terug over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen én vermeldt u de btw die u moet betalen over de stroom die u levert met uw zonnepanelen.

  Let op!

  Doet u geen btw-aangifte omdat u gebruikmaakt van de KOR? Kijk dan hierna bij 'Ik gebruik de kleineondernemersregeling en doe geen btw aangifte'.

  Als u vrijgestelde activiteiten verricht, kunt u minder btw terugvragen. Hierover leest u meer bij Belaste en vrijgestelde omzet.

  Wilt u meedoen met de KOR?

  Gebruik dan het aanmeldformulier voor de KOR. U kunt voorkomen dat u te maken krijgt met de btw-herziening en dus btw moet terugbetalen. Daarvoor vult u bij 'Ingangsdatum' in 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Uw aanmelding voor de KOR moet minimaal 4 weken voor het einde van het jaar bij ons binnen zijn, dus op 3 december.

 • Ik gebruik de kleineondernemersregeling en doe geen btw-aangifte

  U doet mee aan de KOR

  Dan kunt u voor een periode van ten minste 3 jaar géén btw terugvragen. Ook niet voor zonnepanelen. Dat kan alleen als uw omzet boven de € 20.000 komt, want dan moet u zich afmelden voor de KOR. Gebruik daarvoor het formulier 'Melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling'. U gaat dan btw-aangifte doen waarmee u de verschuldigde btw aangeeft en kunt ook weer btw terugvragen.

  U deed op 31 december 2019 al mee aan de oude KOR

  Had u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan hebben wij u automatisch aangemeld voor de KOR. U kunt zich afmelden voor de KOR met het formulier 'Melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling'. Dan kunt u de KOR ten minste 3 jaar niet gebruiken. Dit betekent dat u minstens 3 jaar btw-aangifte moet doen én btw moet aangeven en betalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.