E-commerce: btw-regels voor Nederlandse ondernemers

Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen of diensten in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u de btw meestal aangeven en betalen in het EU-land waar u levert. Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde éénloketsysteem gaan gebruiken.

Kijk bij uw situatie wat de regels zijn.

 • Ik lever goederen binnen de EU

  Levert u goederen die al in de EU zijn aan klanten in andere EU-landen?

  Als de omzet van die goederen maximaal € 10.000 is, berekent u daarvoor Nederlandse btw. U gebruikt dan de normale, Nederlandse btw- aangifte. Het moet gaan om leveringen aan klanten die geen btw-aangifte doen, zoals particulieren. En u betaalt en regelt het vervoer zelf. Bij e-commerce is dit meestal zo. We noemen deze leveringen ook wel 'afstandsverkopen binnen de EU'.

  Is uw omzet € 10.000 of meer? Dan berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen levert. U mag in deze situatie de 'Unieregeling' gebruiken. Dan hoeft u geen btw-aangifte te doen bij de belastingdiensten van verschillende EU-landen. Want met de Unieregeling meldt en betaalt u die btw ieder kwartaal centraal in 1 systeem. Voor de Unieregeling moet u zich registreren met Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Levert u 'afstandsverkopen' én digitale diensten aan particulieren? Tel ze dan bij elkaar op voor de berekening van de drempel van € 10.000.

  Meer weten?

  Voorbeeld

  U hebt met uw webshop omzet in andere EU-landen: in Italië € 650, in Spanje € 2.000 en in Duitsland € 8.500. In totaal is deze omzet € 11.150. Omdat u de € 10.000-grens passeert moet u zich registreren bij de belastingdiensten van de EU-landen waar u uw goederen levert. U berekent dan de btw van die landen, en doet en betaalt de aangifte daar.

  U kunt er ook voor kiezen om elk kwartaal de btw te melden met de Unieregeling. En betaalt alle btw in 1 keer. Wij sturen uw melding en betaalde btw door naar de belastingdienst van Italië, Spanje en Duitsland.

  Gebruikt u de Unieregeling voor de btw-melding van uw afstandsverkopen van goederen? Dan moet u deze regeling ook gebruiken voor de diensten die u levert aan particulieren in andere EU-landen waarvoor u de btw moet betalen van dat land.

 • Ik lever goederen van buiten de EU

  De btw-vrijstelling voor zendingen van buiten de EU met een waarde van maximaal € 22 is vervallen.

  Levert u goederen van buiten de EU aan klanten in andere EU-landen? Dan berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen levert. Het moet gaan om leveringen aan klanten die geen btw-aangifte doen, zoals particulieren. En u betaalt en regelt het vervoer zelf. Bij e-commerce is dit meestal zo. We noemen deze leveringen ook wel 'afstandsverkopen van buiten de EU'.

  Voert u goederen in met een waarde van maximaal € 150 per zending? Dan mag u de Invoerregeling gebruiken. Dan hoeft u geen btw-aangifte te doen bij de belastingdiensten van andere EU-landen. Want met de Invoerregeling meldt en betaalt u die btw iedere maand in 1 keer. U betaalt dan geen btw bij de invoer van de goederen.

  Meer weten?

 • Ik lever diensten aan particulieren

  U kunt de Unieregeling gebruiken voor uw diensten aan particulieren in andere EU-landen waarvoor u de btw moet betalen van dat land. U kunt dan ieder kwartaal uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen.

  Gebruikt u de Unieregeling voor de btw-melding van uw diensten? Dan moet u deze regeling ook gebruiken voor uw afstandsverkopen van goederen.

  Meer weten?

Meer informatie en registreren

Zie Afstandsverkopen en diensten voor particulieren in andere EU-landen.

Factsheets

Kijkt u liever?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.