E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers

Bent u Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar u levert.

Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde éénloketsysteem gaan gebruiken. Ook als u diensten levert in de EU.

Voor producten die u in Nederland levert, verandert er niets.

Kijk bij uw situatie hoe het zit

 • Ik lever goederen binnen de EU

  Verkoopt u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar de goederen heen gaan. Bijvoorbeeld als u met uw webwinkel producten verkoopt aan particulieren in Duitsland. Dat kan ook op een vereenvoudigde manier. Centraal. Met de 'Unieregeling' in het éénloketsysteem.

  Moet u uw goederen eerst nog invoeren in de EU? Gebruik dan de 'Invoerregeling'. Kijk hiervoor bij de situatie 'Ik ben een Nederlandse ondernemer en lever goederen van buiten de EU'.

  Let op!

  Gaat het om 'afstandsverkopen' met een omzet van maximaal € 10.000 per jaar? Dan betaalt u de btw in Nederland - op de gebruikelijke manier. Bij 'Zo gebruikt u de Unieregeling' ziet u wat afstandsverkopen zijn.

  Verkoopt u niet alleen goederen, maar levert u ook digitale diensten aan particulieren? Tel de omzet van die diensten dan mee bij de berekening van het maximum van € 10.000. Bereken het maximum van € 10.000 voor 2021 niet over het hele jaar, maar vanaf 1 juli 2021.

  Unieregeling gebruiken? Registreren kan vanaf april 2021

  U moet zich registreren als u de Unieregeling wilt gebruiken. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  U bent niet verplicht om de Unieregeling te gebruiken. Gebruikt u de Unieregeling niet, of kunt u die niet gebruiken - omdat u niet aan de voorwaarden voldoet? Dan geeft u de btw aan in ieder land waarin u uw producten levert. Neem daarvoor contact op met de belastingdiensten van die landen.

  Zo gebruikt u de Unieregeling

  U mag de 'Unieregeling' gebruiken als het om zogenoemde afstandsverkopen gaat. Dat betekent dat u aan deze voorwaarden moet voldoen:

  • U levert goederen die al in de EU zijn - aan een klant in een ander EU-land.
  • U levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen.
  • U kunt deze regeling niet gebruiken voor margegoederen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen, zoals auto's en motoren. En ook niet voor 'montageleveringen', zoals zonneschermen.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw producten.

  Met de Unieregeling meldt u ieder kwartaal de btw voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. Terugvragen van voorbelasting regelt u niet met de Unieregeling. Kijk hiervoor bij Btw terugvragen uit andere EU-landen.

  Leveringen aan Nederlandse klanten geeft u op de gebruikelijke manier aan in uw Nederlandse btw-aangifte.

  Voorbeeld

  U bent gevestigd in Nederland en levert uw producten aan particulieren in Nederland, België en Spanje.

  Door een levering aan een particulier in Spanje komt de omzet buiten Nederland aan klanten die geen btw-aangifte doen, boven de € 10.000. Voor die levering moet u de btw aangeven en betalen in Spanje. Dat geldt ook voor alle leveringen daarna aan particulieren in Spanje en België. Voor deze leveringen kunt u de Unieregeling gebruiken: u betaalt de buitenlandse btw dan in 1 keer. Uw leveringen in Nederland blijft u gewoon aangeven in uw Nederlandse btw-aangifte.

 • Ik lever goederen van buiten de EU

  Verkoopt u goederen van buiten de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 aangeven in het EU-land waar de goederen heen gaan. Bijvoorbeeld als u producten uit China via uw webwinkel rechtstreeks levert aan particulieren in Duitsland. Dat kan ook op een vereenvoudigde manier. Centraal. Met de 'Invoerregeling' in het éénloketsysteem.

  Vanaf 1 juli 2021 vervalt de btw-vrijstelling van € 22 voor zendingen die u invoert van buiten de EU.

  Zijn uw goederen al in de EU en hoeft u ze niet eerst in te voeren? Gebruik dan de 'Unieregeling'. Kijk hiervoor bij de situatie 'Ik ben een Nederlandse ondernemer en lever goederen'.

  Invoerregeling gebruiken? Registreren kan vanaf april 2021

  U moet zich registreren als u de Invoerregeling wilt gebruiken. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Zo gebruikt u de Invoerregeling

  U mag de 'Invoerregeling' gebruiken als het om zogenoemde afstandsverkopen gaat. Dat betekent dat u aan deze voorwaarden moet voldoen:

  • U levert goederen van buiten de EU - aan een klant in een ander EU-land.
  • U levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen.
  • De Invoerregeling is er voor zendingen van maximaal € 150. Staan er kosten voor verzekering en verzending op de factuur? Dan tellen die niet mee. Een zending kan bestaan uit een pakket met verschillende goederen. Voor een zending gebruikt u 1 transportdocument, een airwaybill bijvoorbeeld.
  • U kunt deze regeling niet gebruiken voor 'accijnsgoederen', zoals bier, wijn en tabaksproducten.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw producten.

  Met de Invoerregeling meldt u iedere maand de btw voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. Als u de invoerregeling gebruikt, betaalt u geen btw bij de invoer.

  Ik kan de invoerregeling niet gebruiken

  Mag u de invoerregeling niet gebruiken - bijvoorbeeld omdat de waarde van uw zending hoger is dan € 150? Dan betaalt u de btw in het land waar u uw zending invoert.

  Voorbeeld

  U levert met uw webshop een product uit China rechtstreeks in Duitsland, u voert uw product in Frankrijk in. Dan betaalt u btw voor invoer in Frankrijk. Die btw kunt u terugvragen. Daarna geeft u de btw aan in Duitsland – het land waar u uw product levert.

  Ik wil de invoerregeling niet gebruiken

  Wilt u de invoerregeling niet gebruiken? Dan betaalt u de btw in het land waar uw zending heen gaat.

  Voorbeeld

  U levert met uw webshop een product uit China rechtstreeks in Duitsland, via Frankrijk - u voert uw product in Duitsland in. Dan betaalt u btw voor de invoer in Duitsland. Daarna geeft u de btw nogmaals aan, in Duitsland – het land waar u uw product levert. In die aangifte kunt u de btw die u bij invoer hebt betaald, terugvragen.

 • Ik lever diensten aan particulieren

  Levert u diensten aan particulieren en moet u daarvoor btw betalen in een ander EU-land? Dan kunt u de btw vanaf 1 juli 2021 op een vereenvoudigde manier aangeven. Centraal. Via het éénloketsysteem. Via het éénloketsysteem geeft u ieder kwartaal deze btw aan. Die btw betaalt u in 1 keer. Wij sturen uw melding en betaling naar de belastingdienst van die EU-landen. Dit is de zogenoemde Unieregeling.

  De regels voor het bepalen van de plaats waar de dienst belast is, blijven hetzelfde.

  Registreren

  U moet zich registreren als u voor de btw het éénloketsysteem wilt gebruiken. Registreren kan vanaf 1 april 2021 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Digitale diensten

  Voor digitale diensten geldt een uitzondering. Is uw omzet aan digitale diensten aan particulieren binnen de EU € 10.000, of lager? Dan is de dienst belast in Nederland en betaalt u hier btw.

  Levert u ook goederen aan particulieren in de EU - en regelt u zélf de verzending van die goederen? Tel de omzet van die goederen dan ook mee bij de berekening van het maximum van € 10.000. Bereken het maximum van € 10.000 voor 2021 niet over het hele jaar, maar vanaf 1 juli 2021.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.