Ik heb zonnepanelen zonder btw gekocht - ik ben particulier

Soms krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen geen factuur met btw. Bijvoorbeeld als u een bestaande woning met zonnepanelen koopt of tweedehands zonnepanelen aanschaft. Als u met uw panelen energie teruglevert, bent u altijd btw-ondernemer. Maar in sommige gevallen hoeft u zich als particulier niet aan te melden.

Wanneer hoeft u zich niet aan te melden?

U hoeft zich niet te melden als btw-ondernemer wanneer uw jaaromzet met uw zonnepanelen maximaal € 1.800 is, de zogenoemde registratiedrempel. Dit is bij de meeste particuliere eigenaren van zonnepanelen het geval. U kunt dan geen btw terugvragen voor investeringen in zonnepanelen. Bovendien hoeft u geen btw-aangifte te doen en geen btw te betalen.

Als u voldoet aan de volgende voorwaarden, dan is uw jaaromzet altijd maximaal € 1.800 en bent u dus niet verplicht om u aan te melden als btw-ondernemer:

  • u bent particulier
  • het opwekvermogen van uw zonnepanelen is maximaal 10.000 Wattpiek
  • u hebt naast uw zonnepanelen geen andere ondernemersactiviteiten

Wanneer meldt u zich wél aan als btw-ondernemer?

Wanneer uw jaaromzet meer is dan € 1.800, moet u zich aanmelden als ondernemer. U mag zich aanmelden wanneer uw jaaromzet maximaal € 1.800 is. Volg daarvoor het stappenplan bij Btw terugvragen voor zonnepanelen - ik ben particulier.

Hebt u meer dan 10.000 Wattpiek aan opwekvermogen en/of hebt u andere ondernemersactiviteiten? En wilt u weten hoe u uw jaaromzet berekent? Kijk dan bij Btw terugvragen voor zonnepanelen - ik ben particulier bij het voorbeeld Ik heb niet-geïntegreerde zonnepanelen en doe aangifte zonder forfait.

Ik wil opnieuw investeren in zonnepanelen

Als u bijvoorbeeld nieuwe panelen koopt of bijkoopt, een nieuwe omvormer koopt of onderhoud pleegt, dan doet u een nieuwe investering. Voor de teruggaaf van btw hebt u 2 keuzes.

Ik wil geen btw terugvragen of ik heb geen btw betaald

Is uw jaaromzet maximaal € 1.800? Dan hoeft u niets te doen. U kunt dan geen btw terugvragen voor nieuwe investeringen in zonnepanelen. Bovendien hoeft u geen btw-aangifte te doen en geen btw te betalen.

Ik wil de btw op de nieuwe investering terugvragen

Als u btw wilt terugvragen, moet u zich aanmelden als btw-ondernemer. Volg daarvoor het stappenplan bij Btw terugvragen voor zonnepanelen - ik ben particulier. U kunt alleen btw terugkrijgen als de factuur én het energiecontract op uw naam staan.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.