Ik ben particulier en koop zonnepanelen met 0% btw

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning. U kunt dan dus ook geen btw terugvragen.

Met een woning bedoelen we ook bijvoorbeeld uw garage, schuur of tuin. Of een vakantiewoning. Ook is het 0%-tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. Hebt u een bedrijf aan huis? Als u de zonnepanelen ook privé gebruikt, dus niet alleen voor uw onderneming, geldt het btw-tarief van 0% ook. Lees meer over zonnepanelen met 0% btw of kies hieronder uw situatie voor meer informatie.

Let op!

Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor geldt het btw-tarief van 21%. Lees meer bij Ik ben particulier en koop zonnepanelen met 21% btw.

 • Ik koop voor de 1e keer zonnepanelen

  Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u voor een deel zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Door deze teruglevering bent u ondernemer voor de btw. Daarom is de activiteit belast met btw. Maar in de meeste gevallen hoeft u zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer.

  Meestal hoeft u zich niet aan te melden

  Als de jaaromzet met uw zonnepanelen € 1.800 of lager is, hoeft u zich niet aan te melden als btw-ondernemer. Dit is altijd het geval als uw opwekvermogen niet meer is dan 10.000 Wattpiek. U hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Het aantal Wattpiek kunt u eenvoudig berekenen. Tel de vermogens van uw zonnepanelen bij elkaar op.

  De meeste particulieren wekken in totaal niet meer dan 10.000 Wattpiek op en komen dus niet boven de € 1.800 uit.

  Wanneer moet u zich wél aanmelden als btw-ondernemer?

  Als de jaaromzet van uw zonnepanelen meer is dan € 1.800. Gebruik dan het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders om u aan te melden.

  Is het opwekvermogen van uw zonnepanelen meer dan 10.000 Wattpiek en wilt u weten hoe u uw jaaromzet berekent? Kijk dan bij Ik heb niet-geïntegreerde zonnepanelen en doe aangifte zonder forfait.

 • Ik heb al zonnepanelen en koop nu nieuwe zonnepanelen met 0% btw

  Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u voor een deel zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Door deze teruglevering bent u ondernemer voor de btw. Daarom is de activiteit belast met btw. Maar u hoeft zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer, zolang uw jaaromzet van teruggeleverde energie aan uw energiemaatschappij niet meer is dan € 1.800. Komt uw jaaromzet nu, door uw extra zonnepanelen, boven de € 1.800? En is het vermogen van uw zonnepanelen samen dus meer dan 10.000 Wattpiek? Dan moet u zich wél aanmelden als btw-ondernemer.

  Doet u mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)?

  Bent u al geregistreerd als ondernemer en doet u al mee aan de KOR? Bijvoorbeeld vanwege uw eerdere zonnepanelen? Dan hoeft u niets te doen.

  Doet u niet mee aan de KOR? Dan moet u btw-aangifte doen. Want met al uw zonnepanelen (zowel uw oude als u uw nieuwe) levert u energie terug aan uw energiebedrijf, en dit terugleveren van energie is een activiteit die belast is met btw. Die btw geeft u aan in uw btw-aangifte.

  Voor de levering en installatie van uw nieuwe zonnepanelen hebt u geen btw betaald, dus daarover kunt u geen btw terugvragen.

 • Ik heb al zonnepanelen en begin een eenmanszaak of start als zzp'er

  Toen u de zonnepanelen kocht, hebt u zich wel of niet aangemeld als btw-ondernemer. Lees hieronder wat u moet doen als u een eenmanszaak begint of start als zzp’er.

  Ik heb me niet aangemeld als btw-ondernemer

  Toen u zonnepanelen kocht, was de omzet met uw zonnepanelen € 1.800 of lager. U hoefde daarom geen btw-aangifte te doen.

  Is de omzet van uw zonnepanelen en uw andere ondernemersactiviteiten samen meer dan € 1.800, of moet u zich aanmelden bij KVK? Dan geldt de registratiedrempel niet. Meldt u zich dan aan met het formulier Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister). U kunt zich ook aanmelden via KVK.

  Als ondernemer moet u elk kwartaal aangifte btw doen over uw ondernemersactiviteiten, inclusief de teruglevering van stroom aan uw energieleverancier. Tenzij u meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een btw-vrijstelling. Dit betekent dat u geen btw hoeft te betalen, maar ook geen btw terug kunt vragen. Zolang uw omzet € 20.000 of minder per jaar is, kunt u zich aanmelden voor de KOR.

  Ik heb me wel aangemeld als btw-ondernemer

  Toen u zonnepanelen kocht en zich aanmeldde als ondernemer, hebt u ook aangegeven of u mee wilde doen met de kleineondernemersregeling (KOR). Hieronder ziet u wat deze keuze voor u betekent.

  Koos u voor de KOR?

  Dan ging deze in op 1 januari van het jaar na uw aanmelding als ondernemer, toen u zonnepanelen kocht. Vanaf dit moment kunt u geen btw meer terugvragen voor investeringen die u doet als zzp'er of voor uw eenmanszaak. Maar u hoeft ook geen btw meer aan ons te betalen voor de teruglevering van stroom en uw andere ondernemingsactiviteiten. Dit geldt voor een periode van ten minste 3 jaar, of tot uw omzet in 1 kalenderjaar meer is dan € 20.000.

  Hebt u zich bijvoorbeeld in 2022 aangemeld als btw-ondernemer en koos u voor de KOR? Dan gaat de KOR in op 1 januari 2023. U kunt dan voor investeringen in 2023, 2024 en 2025 geen btw terugvragen. Komt de omzet van uw ondernemingsactiviteiten boven de € 20.000? Dan moet u zich afmelden voor de KOR.

  Koos u niet voor de KOR?

  Dan doet u btw-aangifte. Hierin geeft u de btw aan van de stroom die u met uw zonnepanelen teruglevert aan uw energiebedrijf. In uw btw-aangifte geeft u ook de btw aan van de ondernemersactiviteiten van uw nieuwe onderneming.
 • Ik heb al zonnepanelen en ga verhuizen

  Hieronder ziet u 3 verhuissituaties. Bij deze situaties gaan we ervan uit dat u uw oude woning met zonnepanelen verkoopt. Als u btw hebt teruggevraagd voor de zonnepanelen die u nu verkoopt, kon u kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Kijk goed wat deze keuze nu voor u betekent.

  Ik verhuis naar een woning zonder zonnepanelen


  Doet u mee aan de KOR of maakt u gebruik van de registratiedrempel? Stuur dan geen facturen aan degene die uw oude zonnepanelen overneemt. Wilt u toch een rekening of betalingsbewijs sturen? Reken dan geen btw.

  Doet u niet mee aan de KOR? Vraag ons dan om vooroverleg als u uw oude zonnepanelen verkoopt. Hebt u een vraag over vooroverleg, bel dan met de BelastingTelefoon.

  Omdat u verhuist naar een woning zonder zonnepanelen, stopt u ook met het terugleveren van energie aan uw energiebedrijf. Stuur daarom een brief naar uw belastingkantoor en vermeld daarin dat u geen btw-ondernemer meer bent (voor de zonnepanelen). Geef ook aan op welke datum het energiecontract van uw oude woning is stopgezet.

  Ik verhuis naar een woning met zonnepanelen


  Doet u mee aan de KOR of maakt u gebruik van de registratiedrempel? Stuur dan geen facturen aan degene die uw oude zonnepanelen overneemt. Wilt u toch een rekening of betalingsbewijs sturen? Reken dan geen btw. Voor de zonnepanelen op uw nieuwe woning hoeft u geen btw-aangifte te doen als u gebruik blijft maken van de KOR.

  Doet u niet mee aan de KOR? Vraag ons dan om vooroverleg als u uw oude zonnepanelen verkoopt. Hebt u een vraag over vooroverleg, bel dan met de BelastingTelefoon. Gebruikte u voor de btw-aangifte van uw oude zonnepanelen het forfait? Controleer dan het forfait-bedrag dat hoort bij uw nieuwe zonnepanelen: misschien is dit bedrag veranderd.

  Als u het forfait niet gebruikte, berekent u zelf hoeveel btw u moet betalen. Dat doet u als volgt:
  • Zolang het energiecontract voor uw oude woning nog op uw naam staat, berekent u de btw over de opgewekte energie van uw oude zonnepanelen.
  • Vanaf het moment dat het energiecontract voor uw nieuwe woning op uw naam staat, berekent u de btw over de opgewekte energie van uw nieuwe zonnepanelen.

  Maakte de vorige bewoner gebruik van de KOR of de registratiedrempel? Dan krijgt u geen factuur voor de aankoop van de zonnepanelen op uw nieuwe woning. Wilt u toch een rekening of betalingsbewijs ontvangen? Dan staat daar geen btw op.

  Ik verhuis naar een woning zonder zonnepanelen en ga ze zelf kopen


  Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR) of de registratiedrempel? Stuur dan geen facturen aan degene die uw oude zonnepanelen overneemt. Wilt u toch een rekening of betalingsbewijs sturen? Reken dan geen btw. Voor de zonnepanelen op uw nieuwe woning hoeft u geen btw-aangifte te doen als u gebruik blijft maken van de KOR.

  Doet u niet mee aan de KOR? Vraag ons dan om vooroverleg als u uw oude zonnepanelen verkoopt. Hebt u een vraag over vooroverleg, bel dan met de BelastingTelefoon.

  Koopt u extra zonnepanelen op uw nieuwe woning? Kijk dan bij Ik heb al zonnepanelen en koop nu nieuwe zonnepanelen met 0% btw.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.