Wat betekent Brexit voor mijn douanezaken?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort nu nog bij de EU. Maar dat gaat veranderen: door Brexit verlaat het VK de EU.

In Brussel onderhandelen de EU en het VK nu over een mogelijke overgangsperiode en een handelsverdrag. Als we hier meer over weten, leest u dat op deze website. Bij een harde Brexit is er géén overgangsperiode - en merkt u de gevolgen meteen. Bereid u daar op voor.

Als het VK de EU verlaat, gaan er andere douaneregels gelden voor dit gebied

Wat betekent dit concreet? Na Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert, of vervoert binnen de Unie. Of als u goederen uitvoert naar het VK.

Zo bereidt u zich voor:

 • Zorg ervoor dat u een EORI-nummer hebt. U hebt dit nummer nodig als u douaneaangifte doet of laat doen, of een vergunning bij ons aanvraagt.
  Hoe kom ik aan een EORI-nummer?
 • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen bij de Douane.
  • U kunt uw aangifte laten doen door een douane-expediteur. Dit kunt u binnen een paar weken regelen. U hebt dan geen extra ICT-kennis nodig in uw organisatie. U vindt douane-expediteurs bijvoorbeeld op internet.
  • U kunt een zogenoemde douaneaangifte-HUB van een softwareleverancier gebruiken. Dit kunt u in enkele maanden regelen. U hebt dan wat ICT-kennis nodig in uw organisatie. 
  • U kunt een aangiftepakket van een softwareleverancier gebruiken. Dit regelt u in enkele maanden.
  • U kunt zelf douane-aangiftesoftware bouwen. Dit ontwikkelproces duurt meer dan een jaar. Hiervoor hebt u véél ICT-kennis nodig in uw organisatie.
 • U hebt een 'Registratie elektronisch berichtenverkeer' nodig als u zélf aangifte doet. U kunt de aanvraag downloaden.
  Aanvraag downloaden
 • Kijk of u vergunningen nodig hebt. In ons overzicht douanevergunningen ziet u waarvoor u een vergunning nodig hebt - en hoe u deze aanvraagt. Vergunningen afgeven kost tijd: vraag ze zo snel mogelijk bij ons aan. Hebt u een grensoverschrijdende douanevergunning? Na Brexit is deze vergunning niet meer geldig in het VK.
  Overzicht douanevergunningen
 • Naast deze douaneregels kunt u ook te maken krijgen met andere formaliteiten. Zoals keuringen voor dierlijke producten of extra regels voor de uitvoer van afvalstoffen.
  Overzicht andere formaliteiten

Een goede voorbereiding op Brexit kost 2 maanden tot ruim 1 jaar. Dit hangt af van hoe u aangifte gaat doen: doet u dit zelf of besteedt u het uit aan een douanevertegenwoordiger. Als u zelf aangifte doet, is de voorbereidingstijd het langst. Als u te lang wacht met uw voorbereidingen kunnen deze tijden nog oplopen.

Ook de regels voor accijnsgoederen veranderen

Vervoert u na Brexit accijnsgoederen vanuit Nederland naar het VK? Dan is dat uitvoer naar een derde land. U hebt dan niet alleen meer te maken met de procedures in EMCS: u moet ook uitvoeraangifte doen.

Ontvangt u na Brexit accijnsgoederen met bestemming Nederland? Dan is dit invoer vanuit een derde land. U moet dan invoeraangifte doen en accijns betalen. Dit geldt ook voor verbruiksbelastinggoederen, zoals limonade en vruchtensappen.

Hebt u een 'Vergunning geregistreerde afzender'? Dan kunt u in de invoeraangifte aangeven dat de accijnsgoederen met de accijnsschorsingsregeling EMCS verder worden vervoerd. Bijvoorbeeld naar een accijnsgoederenplaats. Of een belastingentrepot in een andere lidstaat.

Boven aan deze pagina leest u hoe u zich goed voorbereidt op aangifte doen.

Voor de btw gelden de zogenoemde intracommunautaire regels niet meer

Koopt u na Brexit bij leveranciers in het VK? Dan moet u invoeraangifte doen en btw betalen bij de Douane. Doet u liever btw-aangifte in plaats van te betalen bij de Douane? Vraag dan een 'Vergunning artikel 23' aan bij uw belastingkantoor.

Meer weten over Brexit?

Meer weten over douaneprocessen?    

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.