Ik heb geen of minder kindgebonden budget gekregen – hoe kan dat?

Het is een vervelende tegenvaller als u onverwacht minder of geen geld krijgt. Daarom willen we graag met u bekijken wat er aan de hand is. Check eerst de betaaldag van uw kindgebonden budget deze maand. Soms is deze een paar dagen later, omdat het weekend was of een feestdag.

Was dat het niet? Check dan Mijn toeslagen

Er kan iets veranderd zijn waardoor u minder of geen toeslag meer krijgt. Of dat bij u het geval is, kunt u nagaan in Mijn toeslagen.

Kijk bij 'Uitbetaald' bij deze maand. Staat er een nul? Dan betalen we niets uit. De reden is voor iedereen anders.

Bij 'Meldingen' kunt u misschien zien wat er is veranderd. Of u kunt uw laatste voorschotbeschikking van dit jaar checken om te zien met welke gegevens we uw toeslag hebben berekend.

Inloggen op Mijn toeslagen

De 2 meest voorkomende situaties

Er kunnen verschillende redenen zijn dat u geen of minder kindgebonden budget krijgt. We hebben de belangrijkste 2 voor u op een rijtje gezet:

 • U hebt een wijziging doorgegeven

  Het kan zijn dat u nu minder of geen kindgebonden budget meer krijgt. Bijvoorbeeld omdat u hebt doorgegeven dat uw inkomen of vermogen stijgt.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?

  Wij berekenen uw toeslag opnieuw voor het hele jaar. Van dit jaarbedrag trekken we de bedragen af die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, verdelen we over de rest van het jaar. Het kan ook zijn dat u al te veel hebt gekregen. Dan krijgt u de rest van het jaar geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen.

  Voorbeelden
  • U krijgt minder kindgebonden budget
   Voor januari en februari kreeg u € 100 per maand. U had toen nog recht op € 1200 voor het hele jaar. Vanaf maart gaat u meer verdienen. Hierdoor hebt u nog maar recht hebt op € 600 per jaar. Van dit nieuwe jaarbedrag trekken we het kindgebonden budget af dat u al hebt gekregen (2 x € 100). Voor de overgebleven maanden gaan we dus uit van € 400. Dit betekent dat u vanaf maart € 40 per maand krijgt (€ 400 : 10).

   De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:
   • voor januari: € 100
   • voor februari: € 100
   • voor maart tot en met december: € 40
  • U krijgt geen kindgebonden budget meer en moet terugbetalen
   Voor januari tot en met augustus kreeg u € 100 per maand. In totaal € 800. U had toen nog recht op € 1200 voor het hele jaar. Maar vanaf september gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600 voor het hele jaar. U hebt dan al € 800 gekregen. Dat is € 200 te veel. De overgebleven maanden krijgt u geen kindgebonden budget meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, kunt u in 1 keer of in termijnen terugbetalen. 

   De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:
   • voor januari tot en met augustus € 100
   • voor september tot en met december: € 0
   • u moet nog € 200 terugbetalen

  Het nieuwe maandbedrag staat in Mijn toeslagen bij uw kindgebonden budget voor dit jaar.

  Inloggen op Mijn toeslagen

 • Wij hebben uw kindgebonden budget berekend met nieuwe gegevens

  Soms krijgen wij gegevens door van anderen. Bijvoorbeeld dat uw kind 18 is geworden. Of informatie over uw inkomen of het inkomen van uw partner. Met deze gegevens passen wij uw kindgebonden budget aan, zodat de hoogte van uw toeslag beter past bij uw huidige situatie.

  In Mijn toeslagen kunt u altijd zien op welke gegevens wij uw toeslag baseren. Kloppen deze gegevens niet? Dan kunt u ze meteen aanpassen.

  Inloggen op Mijn toeslagen


 • Handig om te weten

  • Bent u uit elkaar? Dan krijgt de ouder bij wie het kind woont én die de kinderbijslag ontvangt ook het kindgebonden budget.
  • Kindgebonden budget hoeft u niet zelf aan te vragen als u al een toeslag van ons krijgt. U krijgt vanzelf bericht als wij denken dat u er recht op hebt. Krijgt u geen bericht? Maar denkt u dat u wél recht hebt op kindgebonden budget? Dan kunt u het zelf aanvragen. De ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd, moet dit doen.

  Komt u er niet uit?

  U kunt altijd even bellen met de BelastingTelefoon.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.