Moet ik belastingaangifte doen voor de overledene?

U krijgt bericht van ons als u aangifte inkomstenbelasting voor de overledene moet doen. We sturen daarvoor een brief met het aangifteformulier naar de contactpersoon voor de nabestaanden. U kunt helaas deze aangifte niet online doen, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd is.

U ontvangt het F-formulier meestal binnen 5 maanden na overlijden

Wilt u al eerder aangifte inkomstenbelasting voor de overledene doen? Of hebt u na 5 maanden geen aangifteformulier van ons ontvangen? Maar verwacht u wel dat de overledene belasting terugkrijgt of moet betalen? Vraag dan het F-formulier aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Was het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar? Dan kan het iets langer duren dan 5 maanden voordat u een aangifteformulier krijgt. Dit komt doordat het F-formulier vanaf juni beschikbaar is.

U bent de fiscale partner van de overledene

Bent u de fiscale partner van de overledene? Dan kunt u over het jaar van overlijden voor het heel jaar nog als fiscale partners aangifte doen. U doet dit met een papieren P-formulier. Op het F-formulier kunt u namelijk niet uw inkomensgegevens invullen.

Het P-formulier vraagt u aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54. Dat kan per 1 maart van het kalenderjaar na het jaar van overlijden. We hebben dan uw eigen burgerservicenummer nodig, dus houd dit bij de hand als u belt.

Aangifte doen over eerdere jaren met het P-formulier

Moet er voor de overledene aangifte worden gedaan over een vorig jaar? Dan doet u dit ook met een papieren aangifteformulier. U gebruikt daarvoor het papieren P-formulier. Online aangifte doen kan niet, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd is. Dat is om misbruik te voorkomen.

Is er in dat jaar het hele jaar een fiscale partner? Dan kan de partner van de overledene voor zichzelf wel digitaal aangifte doen.

U kunt het P-formulier aanvragen bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Ondernemer

Was de overledene ondernemer? Dan gebruikt u het papieren F-formulier. Ook als er aangifte moet worden gedaan over een vorig jaar.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.