Moet mijn stichting of vereniging belastingaangifte doen?

Dat hangt er vanaf welke inkomsten uw stichting of vereniging heeft, en hoeveel. En of er bijvoorbeeld mensen tegen een vergoeding werk doen voor uw stichting of vereniging.

Dat uw stichting of vereniging soms gewoon belasting moet betalen, zorgt voor een eerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven. Want stel dat u stroopwafels verkoopt om extra geld te verdienen voor uw stichting of vereniging, dan is het toch niet raar dat u daar misschien belasting over moet betalen als de bakker dat ook moet?

Daarom vragen wij u om te checken of uw stichting of vereniging misschien belastingplichtig is. Dat wil nog niet zeggen dat u ook daadwerkelijk belasting moet betalen, want in veel gevallen zijn er vrijstellingen.

Volg het stappenplan om te kijken of uw stichting of vereniging belastingplichtig is

 1. Check uw belastingplicht voor de btw (omzetbelasting)
  Verkoopt u regelmatig producten om extra geld voor uw stichting of vereniging op te halen? Of organiseert u bijvoorbeeld activiteiten waarvoor u geld krijgt? Dan bent u misschien belastingplichtig voor de btw.

  Dit zijn voorbeelden van activiteiten waarmee een stichting of vereniging de kas aanvult en zo belastingplichtig kan zijn voor de btw:

  • Leden van de voetbalvereniging wassen tegen betaling auto's op het dorpsplein.
  • De atletiekvereniging maakt met borden langs de baan tegen betaling reclame voor plaatselijke ondernemers.
  • Diezelfde atletiekvereniging verkoopt eten en drinken in de kantine.
  • Een stichting die een museum beheert, verkoopt kalenders met afbeeldingen van werken uit het museum.
  • De stichting voor het beschermde dorpsgezicht organiseert een conferentie en vraagt daar entree voor.
  • De hockeyvereniging laat een zendmast plaatsen op het terrein van de vereniging.
  • De tafeltennisvereniging heeft zonnepanelen op het dak van het verenigingsgebouw.
  • Een stichting voor het behoud van de oude dorpskern verkoopt zelfgebakken wafels.

  Herkent u zich in 1 van deze voorbeelden of hebt u regelmatig vergelijkbare activiteiten, dan is uw stichting of vereniging misschien belastingplichtig voor de btw: laat uw belastingplicht door ons beoordelen (zie stap 4).

  Dat betekent niet automatisch dat uw stichting of vereniging ook belasting moet betalen! Onder voorwaarden komt uw stichting of vereniging in aanmerking voor vrijstellingen, zoals een vrijstelling voor sport, voor culturele activiteiten of voor fondsenwerving, of voor de nieuwe kleineondernemersregeling (vanaf 1 januari 2020). Bij de beoordeling laten wij u weten wat geldt voor uw stichting of vereniging.

 2. Check uw belastingplicht voor de loonheffingen

  Zijn er in uw stichting of vereniging mensen die tegen een vergoeding werk doen? Dan moet u misschien loonheffingen betalen omdat er sprake kan zijn van een dienstbetrekking.

  Dit zijn voorbeelden van mensen die werk doen voor uw stichting of vereniging en waar mogelijk sprake is van een dienstbetrekking:

  • Een tennisleraar traint tegen een vergoeding leden van een tennisclub.
  • Een oud-lid van de vereniging doet tegen een vergoeding de ledenadministratie.
  • Iemand schrijft tegen een vergoeding teksten voor het jubileumboek van de stichting.
  • Jeugdspelers van de voetbalclub assisteren tegen een vergoeding bij de training.
  • De hoofdtrainer werkt een aantal uren in de week voor de voetbalvereniging.
  • Een band, toneelgezelschap of artiest treedt op bij een vereniging.

  Werken er alleen vrijwilligers voor uw stichting of vereniging en betaalt u hun niet meer dan de maximumvergoedingen?

  Dan bent u niet belastingplichtig voor de loonheffingen. De bedragen voor de maximumvergoeding zijn in 2019:

  • € 5,00 per uur (voor iemand die jonger is dan 22: € 2,75 per uur)
  • € 170,00 per maand
  • € 1.700,00 per jaar

  Herkent u zich in 1 van de voorbeelden of zijn er bij uw stichting of vereniging vergelijkbare situaties, dan bent u misschien belastingplichtig voor de loonheffingen. Laat de belastingplicht van uw stichting of vereniging door ons beoordelen (zie stap 4).

 3. Check uw belastingplicht voor de vennootschapsbelasting

  Organiseert uw stichting of vereniging regelmatig activiteiten waarmee u winst maakt? Of waarmee u concurreert met bedrijven? Dan is uw stichting of vereniging misschien belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

  Dit zijn voorbeelden van activiteiten waarmee uw stichting of vereniging misschien winst maakt:

  • U organiseert een toernooi waaraan ook niet-leden van uw vereniging tegen betaling mee kunnen doen.
  • U organiseert een feest waarbij u hapjes en drankjes verkoopt en waar ook mensen komen van buiten uw vereniging of stichting.
  • U verkoopt spullen met daarop het logo of andere afbeeldingen van uw club, zoals sleutelhangers, posters of spelletjes (merchandising).
  • U organiseert een rommelmarkt.
  • U houdt een wandeltocht voor leden en niet-leden.

  Herkent u zich in 1 van deze voorbeelden of heeft uw stichting of vereniging regelmatig vergelijkbare activiteiten, dan bent u misschien belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting: laat uw belastingplicht door ons beoordelen (zie stap 4).

  Belastingplicht voor de vennootschapsbelasting betekent niet automatisch dat uw stichting of vereniging belasting moet betalen. In bepaalde gevallen komt de stichting of vereniging in aanmerking voor vrijstellingen. Bij de beoordeling laten wij u weten of dit geldt voor uw stichting of vereniging.

 4. Stuur ons uw conclusie

  Geef met 1 van de 3 knoppen aan ons door waar u op uit bent gekomen. Uw mailprogramma opent dan een nieuwe e-mail. Gebeurt dit niet, open dan zelf een nieuwe mail en stuur die naar mkb-stichtingen-verenigingen@belastingdienst.nl.


  Beoordeel ons
  Zet 'belastingplicht en vrijstellingen beoordelen' in de onderwerpregel van uw e-mail.

  We zijn er niet uit
  Zet 'belastingplicht niet duidelijk' in de onderwerpregel van uw e-mail.

  We denken: niet belastingplichtig
  Zet 'niet belastingplichtig' in de onderwerpregel van uw e-mail.

  Neem het volgende op in uw e-mail:

  • de naam van uw vereniging of stichting
  • de meldcode van uw vereniging of stichting
   Deze code vindt u in de brief die uw vereniging of stichting van ons heeft gekregen over de herbeoordeling van uw belastingplicht. Hebt u geen brief gekregen en wilt u toch de belastingplicht van uw vereniging of stichting laten beoordelen, bel ons dan op nummer 088 - 154 40 46 (tijdens kantooruren)
  • uw RSIN
   Uw RSIN vindt u als referentienummer rechtsboven in de brief die uw vereniging of stichting van ons heeft gekregen over de herbeoordeling van de belastingplicht.

  Uw melding is voor ons een indicatie of uw stichting of vereniging wel of niet belastingplichtig is. Ook als u 'niet belastingplichtig' hebt gemeld, kunnen wij uw stichting of vereniging later controleren en tot een andere conclusie komen.

 5. U krijgt binnen 4 weken een reactie van ons

  Hebt u ons gevraagd om de belastingplicht van uw stichting of vereniging te beoordelen, of hebt u aangegeven dat u het nog niet weet? Dan sturen wij u een vragenformulier. Met de antwoorden die u op het formulier invult, beoordelen wij of uw stichting of vereniging belastingplichtig is. Daarnaast beoordelen we of er vrijstellingen gelden voor uw stichting of vereniging.

  Hebt u ons gemeld dat uw stichting of vereniging niet belastingplichtig is, dan krijgt u van ons een bevestiging van uw melding.


Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.