Stap snel over voor uw btw-aangifte
De Belastingdienst vindt het belangrijk dat ondernemers hun belastingzaken voortaan nog veiliger en gebruiksvriendelijker kunnen regelen. Daarom nemen we voor btw-zaken over 2022 en daarna afscheid van het oude portaal voor ondernemers. We nodigen u uit om voor uw btw-aangiften over 2022 te kiezen voor een andere aangiftemethode. U regelt uw btw-zaken voortaan via ons nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk, administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener.
Het gaat daarbij om:
- btw-aangiften over 2022 en daarna
- suppleties bij uw btw-aangiften over 2022 en daarna
- opgaven intracommunautaire prestaties (ICP) over 2022 en daarna
Lees hoe u kunt overstappen op deze pagina, of bekijk de video bij punt 4.
1. Wat moet ik doen?
Kies op tijd voor een andere manier van aangifte doen. Maak een keuze uit 1 van de 3 mogelijkheden:
- U doet aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hieronder leest u hoe u hierop kunt inloggen.
- U doet aangifte via een fiscaal dienstverlener
- U doet aangifte via administratiesoftware
2. Inloggen met DigiD of eHerkenning?
Check op de pagina Zo doet u digitaal btw-aangifte of u moet inloggen met eHerkenning of DigiD. Klik op deze pagina de situatie aan die bij u past en lees hoe u moet inloggen. Er zijn verschillende situaties. Zo vindt u informatie voor eenmanszaken of zzp'ers, rechtspersonen (zoals NV's, BV's, stichtingen), fiscale eenheden, zonnepaneelhouders, kerkelijke genootschappen en diverse andere organisatievormen.
Let op!
Er is een speciaal Belastingdienst EH3–inlogmiddel ontwikkeld waarmee u alléén kunt inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor dit speciale eHerkenningsmiddel kunt u 1 keer per jaar € 24,20 vergoeding krijgen. U kunt de vergoeding online aanvragen via rvo.nl (opent nieuw venster), de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer informatie vindt u op Compensatieregelingen eHerkenning
3. Wanneer moet ik uiterlijk overstappen?
Welke methode u ook kiest om uw btw-zaken te regelen, u doet uw eerste btw-aangifte uiterlijk op de volgende momenten op een nieuwe manier:
- 1e maandaangifte: juni 2022 (over mei 2022)
- 1e kwartaalaangifte: juli 2022 (over 2e kwartaal 2022)
- 1e jaaraangifte: maart 2023 (over 2022)
4. Neem snel de juiste stappen
Voor btw-aangifte over 2022 en daarna is het oude ondernemersportaal niet meer beschikbaar. Bent u nog niet overgestapt op een andere aangiftemethode? Ga daar dan zo snel mogelijk mee aan de slag, want sommige stappen kosten meer tijd dan u misschien denkt. Vraag, afhankelijk van uw situatie, eHerkenning of DigiD aan. Moet u btw-aangifte doen maar kunt u zich niet inschrijven bij KVK? Zie dan punt 5.
Wanneer? | Wat? |
---|---|
Januari 2022 | Het oude portaal is niet meer beschikbaar voor btw-aangifte over 2022 en daarna. Voor uitzonderingen zie punt 5. |
Februari 2022 en daarna | U doet uiterlijk op de volgende momenten aangifte over 2022 via Mijn Belastingdienst Zakelijk, een fiscaal dienstverlener of administratiesoftware:
|
Bekijk de animatie: Stap snel over voor uw btw-aangifte
5. Welke ondernemers kunnen niet overstappen?
Ondernemers die zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister van KVK, kunnen voor de btw-aangifte nog gebruik blijven maken van het oude zakelijke portaal. Dit portaal verdwijnt pas als het voor alle ondernemers mogelijk is over te stappen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zolang dat niet zo is, blijft het oude portaal voor hen beschikbaar. Deze ondernemers kunnen er overigens ook voor kiezen btw-aangifte te doen met behulp van administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.
Inloggegevens oude portaal
Wilt u gebruik maken van het oude portaal en hebt u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? U kunt die inloggegevens bij ons aanvragen. Hoe u dat doet, vindt u op Inloggegevens aanvragen voor de btw-aangifte op het oude portaal.