Huis verkopen of niet?

Als jullie samen eigenaar zijn van een koopwoning, dan kunt u de woning verkopen of 1 van beiden blijft er wonen en koopt de ander uit. Dit is een lastige afweging, met grote financiële gevolgen. Een advocaat, belastingadviseur of mediator kan u daarbij helpen.

Gezamenlijke woning verkopen

Als u besluit de gezamenlijke woning te verkopen, kunnen er 2 dingen gebeuren: u hebt een restschuld, of u hebt overwaarde. Dit geld moet u samen verdelen. Bent u bijvoorbeeld voor 30% eigenaar? Dan krijgt u ook 30% van de schuld of de overwaarde.

Let op!

Is er sprake van gemeenschap van goederen? Dan bent u altijd voor 50% eigenaar van het koophuis.

Belangrijk bij overwaarde

Bent u van plan om binnen 3 jaar weer een woning te kopen? Dan moet u uw eigen overwaarde gebruiken om die woning te betalen. Gebruikt u dit bedrag niet voor uw woning, maar voor iets anders? En sluit u een extra hypotheek af om uw huis te betalen? Dan mag u voor dit deel van de hypotheek geen hypotheekrente aftrekken.

Belangrijk bij restschuld

Hebt u tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 uw woning verkocht? En ontstond toen een restschuld? Dan mag u de betaalde rente over die schuld maximaal 15 jaar aftrekken. Als uw restschuld buiten die periode ontstond, dan mag u de rente over die schuld niet aftrekken. Lees hoe u de restschuld berekent.

Gezamenlijke woning niet verkopen: 1 van u blijft in de woning wonen

Degene die in de woning blijft wonen, kan de ander ‘uitkopen’. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. Gebruik voor de waardering van de woning de waarde in het economisch verkeer. Als u afwijkt van deze waarde kan sprake zijn van een schenking of alimentatie. Bent u degene die weggaat? Dan ontvangt u een bedrag ineens. Bent u degene die blijft? Dan kunt u de hypotheek verhogen, of dit bedrag met eigen spaargeld betalen. 

 

Let op!

Koopt u een andere woning nadat u uit elkaar bent, of gaat u in uw 2e woning wonen? Dan kunnen strengere regels gelden voor het aftrekken van uw hypotheekrente. Uw hypotheekverstrekker kan u daar meer over vertellen.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.