We hebben een spaar- of beleggingshypotheek - wat doen we daarmee na onze scheiding?

Als u een spaar- of beleggingshypotheek hebt, hebt u meestal ook een zogenoemde ‘kapitaalverzekering eigen woning’ (KEW). Dit geldt niet als u een andere hypotheekvorm hebt. Wat u na uw scheiding met deze verzekering doet, bepaalt of en hoeveel belasting u hierover betaalt.

 • We houden de verzekering

  U kunt de verzekering op 1 naam laten zetten, of juist splitsen.

  We willen de verzekering op 1 naam laten zetten

  Komt de verzekering na uw scheiding alleen op uw naam? Dan moet u dit door uw verzekeraar laten wijzigen. U houdt uw huidige contract bij uw verzekeraar. De wijziging heeft geen gevolgen voor uw aangifte. De verzekering moet wel betrekking blijven hebben op een eigen woning. En aan de andere voorwaarden blijven voldoen. Lees meer hierover bij Voorwaarden kapitaalverzekering en spaarrekening eigen woning.

  We willen de verzekering splitsen

  Laat u na uw scheiding de gezamenlijke verzekering splitsen in 2 aparte verzekeringen? Dan kan dat zonder gevolgen voor uw aangifte. U en uw ex-partner houden het huidige contract, apart van elkaar. De looptijd verandert niet. Dat geldt ook voor de bandbreedte-eis en de vrijstelling. De verzekering moet betrekking blijven hebben op een eigen woning. Lees meer hierover bij Voorwaarden kapitaalverzekering en spaarrekening eigen woning.

  Precies weten wat de gevolgen voor u zijn? Vraag het uw bank of verzekeraar.

 • We laten de verzekering uitbetalen

  Als u de verzekering laat uitbetalen, noemen we dat 'afkoop'. Afhankelijk van uw situatie betaalt u dan belasting over het rendement van de uitkering. Het rendement is het bedrag van de afkoop vermindert met de door u betaalde bedragen voor de verzekering.

  Lost u uw eigenwoningschuld of restschuld af met de kapitaaluitkering? Dan hebt u waarschijnlijk recht op een vrijstelling. U betaalt dan over de afkoop minder of geen belasting.

  Lees meer hierover bij Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning vanaf 1 april 2017.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.