Wie moet betalen en wie krijgt nog geld?

Dat hangt van de situatie af.

 • Gaat het om een toeslag?

  U moet terugbetalen

  Als de toeslag op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor het terugbetalen van te veel ontvangen toeslag. De toeslag staat op uw naam als de toeslagenberichten aan u gericht zijn.

  Hebt u een toeslagpartner? Of een medebewoner voor de huurtoeslag? We verhalen de schuld eerst op u. Als u niet terug kunt betalen, kunnen wij uw (ex)toeslagpartner of medebewoner ook aansprakelijk stellen.

  Woont uw toeslagpartner of medebewoner niet meer bij u? 

  Voor uw zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget kunnen wij uw toeslagpartner aansprakelijk stellen, óók als die niet bij u woonde.

  Voor de huurtoeslag kunnen wij uw toeslagpartner of medebewoner alleen aansprakelijk stellen voor de periode dat hij nog wel bij u woonde.

  U krijgt nog toeslag

  Als bij de definitieve berekening blijkt dat u te weinig toeslag hebt gekregen, dan betalen wij alsnog uit. Als de toeslag op uw naam staat, krijgt u het geld. En anders krijgt uw ex het.

 • Gaat het om een belastingaanslag?

  U moet betalen

  Als u samen met uw ex-partner aangifte doet, krijgt u allebei een aanslag. U bent verantwoordelijk voor het betalen van uw eigen aanslag.

  U krijgt een teruggaaf

  Doet u samen aangifte en verdeelt u de inkomsten en aftrekposten? Dan staat in uw aangifte op het scherm ‘Verdelen’ wie van u geld terugkrijgt en hoeveel. Als u geld terugkrijgt, staat dat ook op uw aanslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.