Wie moet betalen en wie krijgt nog geld?

Dat hangt van de situatie af.

 • Gaat het om een toeslag?

  U moet terugbetalen

  Als de toeslag op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor het terugbetalen van te veel ontvangen toeslag. De toeslag staat op uw naam als de toeslagenberichten aan u gericht zijn.

  Hebt u een toeslagpartner? Die is ook aansprakelijk voor de toeslag die u moet terugbetalen. We stellen eerst u aansprakelijk en daarna uw toeslagpartner. Hebt u huurtoeslag, dan geldt dit ook voor uw medebewoner.

  Woont uw toeslagpartner of medebewoner niet meer bij u? 

  Dan geldt voor de huurtoeslag de aansprakelijkheid alleen voor de periode dat uw toeslagpartner of medebewoner nog wel bij u woonde.

  Voor uw zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget is uw toeslagpartner aansprakelijk, óók als die niet bij u woonde.

  U krijgt nog toeslag

  Als bij de definitieve berekening blijkt dat u te weinig toeslag hebt gekregen, dan betalen wij alsnog uit. Als de toeslag op uw naam staat, krijgt u het geld. En anders krijgt uw ex het.

 • Gaat het om een belastingaanslag?

  U moet betalen

  Als u samen met uw ex-partner aangifte doet, krijgt u allebei een aanslag. U bent verantwoordelijk voor het betalen van uw eigen aanslag.

  U krijgt een teruggaaf

  Doet u samen aangifte en verdeelt u de inkomsten en aftrekposten? Dan staat in uw aangifte op het scherm ‘Verdelen’ wie van u geld terugkrijgt en hoeveel. Als u geld terugkrijgt, staat dat ook op uw aanslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.