Mijn inkomen is door jullie opnieuw geschat – wat gaat er gebeuren?

Hebt u een brief gekregen waarin staat dat wij uw inkomen van 2019 opnieuw hebben geschat? U krijgt dan minder toeslag, of de toeslag wordt gestopt. Dit is natuurlijk nooit leuk. En misschien is het u nog niet helemaal duidelijk wat er gaat gebeuren. Wij leggen het uit.

Check eerst wat het nieuwe jaarbedrag is

Dat kunt u doen in Mijn toeslagen, bij ‘Actuele berekening 2019’. U weet nu wat het nieuwe jaarbedrag is.

Het kan zijn dat u minder toeslag krijgt

Het nieuwe jaarbedrag zegt nog niets over wat u nu maandelijks gaat krijgen. Want we verrekenen de toeslag die u te veel hebt gekregen met de toeslag die u vanaf nu krijgt. U krijgt dan maandelijks minder.

Voorbeeld
U kreeg € 200 per maand, dat is € 2.400 per jaar. Wij hebben nu berekend dat u recht hebt op € 2.200 per jaar. U kreeg over januari tot en met oktober € 200 per maand. U hebt € 2.000 van de € 2.200 gehad. U krijgt dus nog € 200. Dat verdelen wij over de rest van het jaar. U krijgt daarom over de laatste 2 maanden van het jaar € 100 per maand.

Het kan ook zijn dat u geen toeslag meer krijgt en moet terugbetalen

Het jaarbedrag is € 0 geworden als het nieuwe inkomen te hoog is om toeslag te krijgen. Als u in de eerste maanden al toeslag hebt gekregen, moet u alles terugbetalen.

Is het jaarbedrag lager geworden maar hebt al meer dan het hele jaarbedrag van ons gekregen? Dan moet u een deel terugbetalen. De rest van het jaar krijgt u niets meer.

Voorbeeld
U kreeg € 1.200 per jaar. Wij hebben nu berekend dat u eigenlijk recht hebt op € 700 per jaar. U kreeg over januari tot en met oktober € 100 per maand. Dat is al € 1.000. U hebt in de eerste maanden alles gekregen waar u recht op hebt, én u moet € 300 terugbetalen. De rest van het jaar krijgt u geen toeslag meer.

Denkt u dat het inkomen niet klopt?

Maak dan altijd een nieuwe schatting van uw inkomen met de rekenhulp Wat is mijn toetsingsinkomen? Geef dit aan ons door via Mijn toeslagen. Wij kijken dan opnieuw hoeveel toeslag u krijgt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.