Na uw WW-uitkering weer aan de slag? Geef snel uw nieuwe inkomen aan ons door

Hebt u weer een nieuwe baan? Omdat u toeslag hebt, is het belangrijk dat u snel uw nieuwe inkomen over 2022 aan ons doorgeeft. Zo zorgt u dat u de toeslag krijgt die past bij uw inkomen.

Het berekenen en doorgeven van uw jaarinkomen is best lastig. Daarom ziet u in het stappenplan hieronder precies hoe u dat doet. Hebt u nu geen tijd? Wij raden u aan om meteen een ander moment te kiezen om uw inkomen door te geven.

Stap 1: informatie verzamelen

Pak de volgende gegevens over 2022 erbij:

 • Loonstroken van uw werkgever(s)

  Het gaat om al uw loonstroken in 2022. Dus van uw werkgever(s) voor, tijdens en na uw WW-uitkering. Hebt u nog geen loonstrook gekregen van uw nieuwe werkgever? Uw inkomen staat ook in uw contract.

  In Mijn UWV kunt u ook uw loongegevens vinden. Dat gaat zo:

  Stap 1: log met DigiD in bij Mijn UWV

  Klik op de onderstaande knop en log in met DigiD. U komt direct op de juiste pagina in Mijn UWV terecht.

  Ga naar Mijn UWV

  Stap 2: ga naar het overzicht van uw loongegevens

  Klik bij 'Loongegevens' op 'Controleren'.

  Stap 3: download een printversie van uw loongegevens

  Zorg dat er onder 'Verzekeringsbericht' alleen een vinkje staat voor 'Loongegevens'. Klik op 'Download printversie (pdf)'.

 • Specificaties van uw uitkeringen

  Als u een uitkering hebt, dan krijgt u elke maand een overzicht van het bedrag dat aan u is uitbetaald. Dit heet een betaalspecificatie of uitkeringsspecificatie. Verzamel deze van alle uitkeringen die u in 2022 hebt gekregen.

  De betaalspecificaties van uw WW-uitkering kunt u downloaden in Mijn UWV. Hebt u nog een andere uitkering van UWV, bijvoorbeeld WIA of Wajong? De specificaties hiervan kunt u ook meteen downloaden. Hieronder ziet u hoe u dat doet.

  Stap 1: log met DigiD in bij Mijn UWV

  Klik op de onderstaande knop en log in met DigiD. U komt direct op de juiste pagina in Mijn UWV terecht.

  Ga naar Mijn UWV

  Stap 2: ga in Mijn UWV naar 'Mijn documenten'

  Klik links in het menu op 'Mijn documenten'.

  Stap 3: download de betaalspecificaties

  Klik op 'Betaalspecificaties' en download de specificaties. Is uw uitkering iedere maand even hoog? Dan hebt u maar 1 betaalspecificatie nodig.

  Tip

  Hebt u in 2022 een uitkering die u niet van UWV krijgt, maar bijvoorbeeld van de SVB of uw gemeente? Kijk dan op de website van deze organisaties om de specificaties te downloaden.

 • Gegevens van uw andere inkomsten

  Hebt u nog meer inkomsten? Kijk hieronder welke gegevens u ook alvast erbij kunt zoeken.

  Inkomsten als ondernemer of zzp-er

  Werkt of werkte u in 2022 ook als ondernemer of zzp’er? Ga dan na wat u dit jaar maandelijks (ongeveer) verdient. Kijk hiervoor bijvoorbeeld in uw bedrijfsadministratie.

  Andere inkomsten of bijverdiensten

  Dit zijn inkomsten waarop nog geen loonheffing is ingehouden. Denk bijvoorbeeld aan geld dat u in 2022 verdient met verkoop via internet, bezorgen van folders of kranten of werkzaamheden als freelancer. En bijvoorbeeld ook de inkomsten als u gastouder bent, kostgangers hebt of vrijwilligerswerk doet.

  Partneralimentatie

  Het gaat om alimentatie die u dit jaar voor uzelf krijgt of alimentatie die u betaalt aan uw ex. Deze bedragen kunt u vinden op de bij- of afschrijvingen van uw bankrekening. Met de alimentatie voor uw kinderen hoeft u niets te doen.

  Gegevens over uw eigen koopwoning

  U hebt de WOZ-waarde van uw huis nodig. Die staat op de aanslag van uw gemeentelijke belastingen van dit jaar. Of zoek de waarde op via het WOZ-waardeloket.

  Ga ook na hoeveel hypotheekrente u per maand betaalt. Dit bedrag vindt u bijvoorbeeld door in te loggen bij uw hypotheekverstrekker of bank. Of vraag het na bij uw hypotheekverstrekker.

Stap 2: inkomen schatten met het hulpmiddel 'Uw inkomen voor toeslagen berekenen'

Hebt u alle gegevens verzameld? Met het hulpmiddel maakt u een zo goed mogelijke schatting van uw inkomen over heel 2022.

Misschien vindt u het lastig om het hulpmiddel in te vullen. Lees dan eerst onze tips:

 • Zo werkt het

  U vult het hulpmiddel in voor héél 2022. Dus ook voor de maanden dit jaar die al voorbij zijn. Beantwoord de vragen en u ziet vanzelf waar u de gegevens over uw loon, uitkering en uw eventuele andere inkomsten moet invullen.

  Druk op 'Toon resultaten' als u alle vragen hebt beantwoord. U ziet dan wat uw geschatte toetsingsinkomen is voor 2022. Dit is het bedrag dat u doorgeeft met Mijn toeslagen. Straks bij stap 3 leest u hoe u dat doet.

  Tip

  Wilt u de kans verkleinen dat u te veel toeslag krijgt en is het niet erg als u maandelijks wat minder toeslag krijgt? Verhoog uw inkomen dan met 10%. Vermenigvuldig hiervoor het uitgerekende bedrag met 1,10. Na afloop van het jaar krijgt u alsnog de toeslag die u eventueel te weinig hebt gekregen.

 • Maak een overzicht voordat u het hulpmiddel invult

  Hebt u veel verschillende werkgevers dit jaar? Dan kan het het handig zijn om eerst een jaaroverzicht te maken. Daarmee kunt u het hulpmiddel makkelijker en sneller invullen. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n overzicht.

  Maand Loon 1 Loon 2 Loon 3 WW

  Januari

  € 750

  Februari

  € 750

  Maart

  € 750

  April

  € 950

  Mei

  € 950

  Juni

  € 950

  Juli

  € 1.000

  Augustus

  € 1.000

  September

  € 1.200

  Oktober

  € 1.200

  November

  € 1.200

  December

  € 1.200

 • Bekijk hoe u de gegevens over uw loon invult

  U vult uw loon per werkgever in. Hebt u meer werkgevers? U kiest zelf met welke werkgever u begint. Hebt u in 2022 vóór of tijdens uw WW-uitkering gewerkt? Vul dan bijvoorbeeld eerst het loon in dat u bij die werkgever hebt verdiend. Vul daarna het loon in van uw nieuwe werkgever.

  Gebruikt u bij het invullen het overzicht dat u hebt gedownload uit Mijn UWV? Vul dan het bedrag in dat staat bij 'SV-loon'.

 • Bekijk hoe u de gegevens van uw WW-uitkering invult

  Stap 1: geef aan dat u een WW-uitkering kreeg

  Kies daarvoor 'Ja' bij de vraag 'Krijgt u een uitkering in 2022?'. Vul daarna bij organisatie 'UWV' in.

  Stap 2: geef aan wanneer u een WW-uitkering kreeg

  Kies 'Een deel van 2022' bij de vraag 'Krijgt u deze uitkering van UWV heel 2022 of een deel van 2022?'. Vul daarna de startdatum van uw WW-uitkering in. Startte uw WW-uitkering in 2021? Vul dan 1 januari 2022 in.

  Kies 'Nee' bij de vraag of u deze uitkering voor de rest van 2022 krijgt. Vul de einddatum van uw WW-uitkering in. Deze staat op uw laatste betaalspecificatie.

  Stap 3: geef meer informatie over de uitbetaling van uw WW-uitkering

  Geef aan dat u de uitkering per maand kreeg. Vul daarna de vraag 'Stijgt of daalt deze uitkering van UWV in de loop van 2022?' in. Kies 'Nee' als uw uitkering iedere maand in 2022 even hoog was.

  Was het bedrag niet iedere maand even hoog? Kies dan 'Ja' en geef aan hoe vaak het bedrag van uw uitkering wisselde.

  Hierna verschijnt de vraag 'Per wanneer stijgt of daalt deze uitkering van UWV?' Vul de 1e dag van de maand in waarin u het nieuwe bedrag kreeg.

  Stap 4: vul het bedrag van uw WW-uitkering in

  Kijk hiervoor op de betaalspecificatie van UWV. Staat er ‘WW’ onder ‘Wet’? Vul dan het bedrag in dat onder ‘Bedrag’ staat. Ziet u op de specificatie ‘Toeslagenwet’ staan met daarnaast een bedrag? Tel dit bedrag op bij het bedrag dat u aan WW kreeg.

  Hieronder ziet u een voorbeeld van een betaalspecificatie van een WW-uitkering mét toeslag.

  Stap 5: geef aan dat er geen vakantiegeld in het bedrag zat

  Het bedrag dat u bij stap 4 hebt ingevuld, is zonder vakantiegeld. Kies daarom 'Nee'. De hulp rekent het vakantiegeld dan automatisch uit.

Stap 3: inkomen doorgeven met Mijn toeslagen

Geef uw geschatte inkomen voor 2022 aan ons door met Mijn toeslagen. U logt in met uw DigiD.

Inloggen op Mijn toeslagen

Volg deze stappen in Mijn toeslagen:

 1. Geef aan dat u uw inkomen wilt wijzigen

  Kies bij 'Wijziging doorgeven' voor 'Inkomen en vermogen'. Klik daarna op 'Er wijzigt iets in het inkomen'.

 2. Geef aan voor welk jaar het inkomen wijzigt

  Kies het jaartal 2022.

 3. Geef aan voor wie het inkomen wijzigt

  Kies 'Mijzelf'.

 4. Vul uw nieuwe jaarinkomen in

  Vul het bedrag in dat u hiervoor met het hulpmiddel hebt berekend. Klik op 'Volgende' en daarna op 'Ga verder'.

 5. Bevestig uw wijziging

  Klopt uw nieuwe inkomen? Klik op 'Akkoord en verzenden'. Klopt er toch iets niet? Klik op 'Wijzigen' en volg de stappen opnieuw.

Tip

Ontvangt u kinderopvangtoeslag en veranderen de opvanguren nu u weer werkt? Geef dat ook meteen door. Lees hoe u de opvanguren moet aanpassen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.