Wij zijn onlangs getrouwd – waarom moeten we zorgtoeslag terugbetalen?
Wanneer u trouwt (of geregistreerd partners wordt), heeft dit invloed op uw zorgtoeslag. U wordt dan automatisch toeslagpartners van elkaar. Als u al samenwoonde is dit met terugwerkende kracht. Waarschijnlijk moet u hierdoor terugbetalen.
Op het moment dat u elkaar het jawoord geeft, verwacht u zoiets natuurlijk niet. Dat snappen we. Hieronder geven we uitleg.
Voor toeslagpartners tellen beide inkomens mee voor de berekening van de zorgtoeslag
Vanaf het moment dat u toeslagpartners wordt, kijken we naar uw gezamenlijke inkomen.
Het kan daarom zijn dat u samen minder zorgtoeslag krijgt dan toen u nog géén toeslagpartners was. Of dat u helemaal geen toeslag meer krijgt.
Als u voor het trouwen al op hetzelfde adres samenwoonde, dan worden ook in die periode beide inkomens bij elkaar opgeteld
U wordt in zo’n geval niet vanaf de trouwdag toeslagpartners, maar met terugwerkende kracht tot de datum waarop u ging samenwonen. Dit gaat nooit verder terug dan 1 januari van het jaar waarin u trouwt.
Voorbeeld 1
U woont sinds 1 maart samen en trouwt in hetzelfde jaar op 1 augustus. U wordt dan al vanaf 1 maart toeslagpartners. Uw beide inkomens worden vanaf dan bij elkaar opgeteld voor de berekening van de zorgtoeslag.
Voorbeeld 2
U bent in 2019 gaan samenwonen en trouwt op 1 augustus 2020. U wordt dan vanaf 1 januari 2020 toeslagpartners. Uw beide inkomens worden vanaf 1 januari bij elkaar opgeteld voor de berekening van de zorgtoeslag.
Kreeg u allebei zorgtoeslag? Dan krijgt voortaan 1 van u het uitbetaald
U of uw partner krijgt de zorgtoeslag voortaan voor u beiden.
Hadden u en uw toeslagpartner voordat u trouwde beiden zorgtoeslag? Dan krijgt 1 van u de rekening om de zorgtoeslag terug te betalen.
De ander krijgt de zorgtoeslag voor u samen uitbetaald vanaf het moment dat u toeslagpartners bent.