Wij hebben een samenlevingscontract afgesloten – waarom moeten we toeslag terugbetalen?

Wanneer u een samenlevingscontract afsluit, heeft dit invloed op uw toeslag. U moet dit daarom aan ons doorgeven. U wordt dan toeslagpartners van elkaar. Als u al samenwoonde, is dit met terugwerkende kracht. Waarschijnlijk moet u hierdoor terugbetalen.

Op het moment dat u een samenlevingscontract afsluit, verwacht u zoiets natuurlijk niet. Dat snappen we. Hieronder geven we uitleg.

Voor toeslagpartners tellen beide inkomens mee voor de berekening van de toeslag

Vanaf het moment dat u toeslagpartners wordt, kijken we naar uw gezamenlijke inkomen. Het kan daarom zijn dat u samen minder toeslag krijgt dan toen u nog géén toeslagpartners was. Of dat u helemaal geen toeslag meer krijgt.

Als u al op hetzelfde adres samenwoonde, dan worden ook  in die periode beide inkomens bij elkaar opgeteld

U wordt in zo’n geval niet vanaf de datum van het samenlevingscontract toeslagpartners, maar met terugwerkende kracht tot de datum waarop u ging samenwonen. Dit gaat nooit verder terug dan 1 januari van het jaar waarin u het samenlevingscontract afsloot.

Voorbeeld 1
U woont sinds 1 maart samen en hebt in hetzelfde jaar op 15 augustus een samenlevingscontract afgesloten. U wordt dan al vanaf 1 maart toeslagpartners. Uw inkomens worden vanaf dan bij elkaar opgeteld voor de berekening van de toeslag.
Voorbeeld 2
U bent in 2019 gaan samenwonen en u sluit op 15 augustus 2020 een samenlevingscontract af. U wordt dan vanaf 1 januari 2020 toeslagpartners. Uw inkomens worden vanaf 1 januari bij elkaar opgeteld voor de berekening van de toeslag.

Kreeg u allebei dezelfde toeslag? Dan krijgt voortaan 1 van u het uitbetaald

U of uw partner krijgt de toeslag voortaan voor u beiden. En de ander krijgt de rekening om de toeslag terug te betalen.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.