Ik heb meerdere werkgevers – hoe zit het dan met de belasting?

Als u meerdere werkgevers hebt, dan betaalt u misschien te weinig loonbelasting. Dit kan ook voorkomen bij 2 uitkeringen. Of een uitkering en een baan.

Het kan 1 van de onderstaande oorzaken hebben, of een combinatie hiervan:

  • Bij beide werkgevers wordt de loonheffingskorting toegepast. U hebt maar 1 keer recht op de korting.
  • Uw werkgever verrekent een te hoog bedrag aan loonheffingskorting, omdat die geen rekening kan houden met het andere loon of uitkering die u ontvangt.
  • Het totale inkomen aan loon of uitkering wordt tegen een hoger tarief belast in de inkomstenbelasting dan elke werkgever afzonderlijk doet bij het inhouden van loonbelasting. Uw werkgever kan namelijk geen rekening houden met het andere loon of uitkering.

Wat moet ik doen?

Krijgt u loonheffingskorting bij 2 werkgevers of uitkeringsinstanties, zet dit dan bij 1 van de werkgevers onmiddellijk stop. Download het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Meestal krijgt u het formulier van uw werkgever of uitkeringsinstantie.

Krijgt u AOW van de SVB? De SVB past automatisch de loonheffingskorting toe. Wilt u dit niet? Vraag dan de SVB om de loonheffingskorting niet toe te passen. Kijk op svb.nl/loonheffingskorting-wijzigen.

Geen loonheffingskorting toepassen

Een andere mogelijkheid is om bij geen van uw werkgevers de loonheffingskorting aan te vragen. U krijgt dan een lager netto loon per maand. U krijgt na de belastingaangifte geld terug of u hoeft minder bij te betalen.

Voorlopige aanslag

Om te voorkomen dat u bij uw aangifte ineens een groot bedrag moet betalen, kunt u al elke maand een deel betalen. Vraag hiervoor een voorlopige aanslag aan. Het liefst aan het begin van het jaar, dan is uw maandbedrag wat u moet betalen lager. Geeft u in de voorlopige aanslag aan dat u een dubbele dienstbetrekking hebt? Dan gaan wij ervan uit dat alle inkomsten gedurende het gehele jaar hebben bestaan. Lees meer bij Waarom zou ik een voorlopige aanslag aanvragen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.