Ik heb meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties – wat betekent dit voor de belasting?

Hebt u meerdere werkgevers of uitkeringen in 1 jaar? Bijvoorbeeld AOW én pensioen? Dan kan het zijn dat u belasting moet bijbetalen. Dit heeft te maken met de loonheffingskorting en de belastingschijven. We leggen het u uit.

Loonheffingskorting – wat is dat eigenlijk?

De loonheffingskorting krijgt u omdat u werkt of gewerkt hebt. Door deze heffingskorting krijgt u meer loon of een hogere uitkering. U krijgt de korting maar 1 keer. Hebt u meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties, dan kunt u kiezen bij wie u het aanvraagt. U kunt dit het beste aanvragen bij de werkgever of uitkeringsinstantie waar uw loon of uitkering het hoogst is. U ziet op uw loonstrook of het wordt toegepast. Twijfelt u? Vraag het dan aan uw werkgever of uitkeringsinstantie.

Meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties passen de loonheffingskorting toe – wat nu?

Hebt u 2 of meer banen in 1 kalenderjaar? Of hebt u (een tijdje) 2 banen naast elkaar?  U krijgt dan te veel korting op uw belasting, als meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties de korting tegelijkertijd toepassen. Als er te veel korting wordt ingehouden, moet u bijbetalen bij uw belastingaangifte.

U kunt dit voorkomen door de loonheffingskorting bij 1 van de werkgevers of uitkeringsinstanties stop te zetten. Dit doet u met het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen. U krijgt het formulier meestal van uw werkgever of uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook zelf downloaden.

Krijgt u AOW van de SVB? De SVB past automatisch de loonheffingskorting toe. Wilt u dit niet? Vraag dan de SVB om de loonheffingskorting niet toe te passen.

Hoe zit het dan met de inkomstenbelasting?

Als u 2 of meer banen hebt in 1 kalenderjaar, dan heeft dit gevolgen voor uw inkomstenbelasting. Uw inkomsten van uw werkgevers of uitkeringsinstanties tellen we aan het einde van het jaar bij elkaar op. Hierdoor kan uw totale inkomen in een hogere belastingschijf vallen. Werkgevers of uitkeringsinstanties houden alleen rekening met het loon dat zij uitkeren, en niet met uw totale looninkomsten. Dit betekent dat u waarschijnlijk meer inkomstenbelasting moet betalen.

Wilt u dit bedrag niet in 1 keer betalen na afloop van het jaar? Maar liever iedere maand een deel van de belasting? Vraag dan een voorlopige aanslag aan. Het liefst aan het begin van het jaar, dan is uw maandbedrag lager. Lees meer bij Waarom zou ik een voorlopige aanslag aanvragen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.