Ik heb deze maand minder of geen zorgtoeslag gekregen - hoe kan dat?

Dat is een vervelende tegenvaller als u onverwacht minder of geen geld krijgt.
Check eerst de betaaldag van uw zorgtoeslag deze maand. Soms is die een paar dagen later omdat het weekend is of een feestdag.

Maar misschien is er meer aan de hand

Er kan iets veranderd zijn waardoor u minder of geen toeslag meer krijgt. Of dat bij u het geval is, kunt u nagaan in Mijn toeslagen.

Inloggen op Mijn toeslagen

Kijk bij 'Uitbetaald' bij deze maand. Staat er een nul? Dan betalen we niets uit. Waarom niet, is voor iedereen anders.

Bij 'Meldingen' kunt u misschien zien wat er is veranderd. Of u kunt uw laatste voorschotbeschikking van dit jaar checken om te zien met welke gegevens we uw toeslag hebben berekend.

Let op!

De zorgtoeslag is opnieuw berekend voor 2024. Voor de meeste mensen is de zorgtoeslag in 2024 lager dan in 2023. Ook kunnen minder mensen zorgtoeslag krijgen omdat het maximale inkomen waarmee je nog zorgtoeslag kunt krijgen lager is dan in 2023. Meer informatie leest u bij De bedragen voor toeslagen veranderen in 2024. Wat betekent dat voor u?

Hieronder staan nog 2 situaties die vaak voorkomen:

 • Er is iemand bij u komen wonen

  Misschien telt het inkomen van deze nieuwe bewoner mee voor uw zorgtoeslag waardoor u geen toeslag meer krijgt. Als dat zo is, hebt u pas geleden een brief gekregen waarin staat dat we uw zorgtoeslag opnieuw gaan berekenen.

  Lees meer over deze situatie bij:

 • U hebt een wijziging doorgegeven

  Een wijziging kan ervoor zorgen dat u recht hebt op minder zorgtoeslag. Bijvoorbeeld als uw inkomen omhoog gaat.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?

  Wij berekenen uw zorgtoeslag opnieuw voor het hele jaar. Van dit jaarbedrag trekken we de bedragen af die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, verdelen we over de rest van het jaar. Het kan ook zijn dat u al te veel hebt gekregen. Dan krijgt u de rest van het jaar geen zorgtoeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen.

  Voorbeeld 1: u krijgt minder

  Voor januari en februari kreeg u € 100 zorgtoeslag per maand. U had toen nog recht op € 1200 zorgtoeslag voor het hele jaar. Maar vanaf maart gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600. Van dit nieuwe jaarbedrag trekken we de zorgtoeslag af die u al hebt gekregen (2 × € 100). Voor de overgebleven maanden gaan we dus uit van € 400. Dit betekent dat u vanaf maart € 40 zorgtoeslag per maand krijgt (€ 400 ÷ 10).

  De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • voor januari: € 100
  • voor februari: € 100
  • voor maart tot en met december: € 40

  Voorbeeld 2: u krijgt niets meer en moet terugbetalen

  Voor januari tot en met augustus kreeg u € 100 zorgtoeslag per maand. In totaal € 800. U had toen nog recht op € 1200 zorgtoeslag voor het hele jaar. Maar vanaf september gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600 voor het hele jaar. U hebt dan al € 800 gekregen. Dat is € 200 te veel. De overgebleven maanden krijgt u geen zorgtoeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen kunt u in 1 keer of in termijnen terugbetalen.

  De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • voor januari tot en met augustus: € 100
  • voor september tot en met december: € 0
  • daarna moet u nog € 200 terugbetalen

  Het nieuwe maandbedrag staat in Mijn toeslagen bij uw zorgtoeslag voor dit jaar.

  Inloggen op Mijn toeslagen

Komt u er niet uit?

U kunt altijd even bellen met de BelastingTelefoon.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.