Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

4.00.00 Handelingen tijdens vervoer

2 Handelingen tijdens veraccijnsd vervoer

2.1 Tonen e-VAD of handelsbescheid tijdens vervoer

Tijdens het vervoer van de accijnsgoederen onder schorsing van accijns moet aan bepaalde formaliteiten worden voldaan.

U zult als gecertificeerde afzender aan de persoon die de accijnsgoederen gaat vervoeren een gedrukt exemplaar van het e-VAD of een ander handelsbescheid waarop de VARC (de vereenvoudigde administratieve referentiecode) duidelijk herkenbaar is vermeld moeten verstrekken. Dit bescheid moet op ieder moment van de overbrenging bij een controle kunnen worden getoond.

De VARC wordt door EMCS toegekend aan het elektronische administratieve document (e-VAD).

Indien de noodprocedure is toegepast, zoals staat beschreven in onderdeel 6.00.00, dient aan de persoon die de accijnsgoederen gaat vervoeren het toegestane papieren nooddocument te worden verstrekt.

Let op!

Let op! Het tijdens het vervoer niet kunnen tonen van het bescheid met de VARC vormt een strafbaar feit. U kunt hiervoor beboet worden.
Naar boven

2.2 Melden bijzonder voorval tijdens het vervoer

Indien zich tijdens het vervoer een situatie voordoet waardoor de op het e-VAD vermelde gegevens niet meer overeenstemmen met de feitelijke situatie dient u dit als bijzonder voorval te melden bij de douane. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het teloorgaan van (een gedeelte) van de lading, overlading, schade etc.

U zult minimaal moeten aangeven:

  • Wat er precies is gebeurd.

  • Welke goederen zijn gestolen of teloor gegaan. (welk artikel nummer en welke hoeveelheid)

  • Op welke datum het bijzonder voorval heeft plaats gevonden.

  • Waar het bijzonder voorval heeft plaats gevonden (Plaatsnaam en adres)

  • Welk bewijs u hierover kunt aanleveren (Bijvoorbeeld: Een politierapport, aangifte bij de Politie). Deze bewijzen meesturen.

Tijdens kantoortijden (ma-vr 08.00 uur – 17.00 uur) kunt u het bijzonder voorval melden bij de Centrale Unit Accijns (CUA), telefoonnummer (088) 154 61 00.

Buiten kantooruren kunt u het bijzonder voorval melden bij de landelijke Meldkamer van de Douane, telefoonnummer (088) 151 44 44.

Vervolgens wordt dit, via EMCS, als een bijzonder voorval gemeld aan de lidstaat van vertrek en de lidstaat van aankomst.

De vermelde gecertificeerde afzender en de vermelde gecertificeerde geadresseerde in het e-VAD krijgen beide het bericht “Verslag bijzonder voorval ontvanger/afzender” (IE 840) via EMCS toegestuurd, indien er gebruik wordt gemaakt van eigen software (system-to-system). U krijgt dit bericht niet als u gebruik maakt MijnDouane.

Zie ook onderdeel 5.00.00 van dit handboek.

Naar boven