Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.60.00 Tabak, ruwe en (gedeeltelijk) bereide tabak

7 Invoer van tabaksproducten

7.1 Invoer van accijnsgoederen

Tabaksproducten die worden ingevoerd overeenkomstig artikel 2, eerste lid, onderdeel d, van de WA kunnen onder een accijnsschorsingsregeling of in het vrije verkeer van de EU worden gebracht.

Naar boven

7.1.1 Brengen onder een accijnsschorsingsregeling

De ongezegelde tabaksproducten mogen van de plaats van invoer naar alle in artikel 2a, tweede en derde lid van de WA genoemde bestemmingen door de geregistreerde afzender onder schorsing van de accijns worden overgebracht.

De van Nederlandse accijnszegels voorziene tabaksproducten mogen door een geregistreerde afzender van de plaats van invoer alleen onder schorsing van de accijns naar een AGP worden overgebracht, indien de accijnszegels door de houder van die AGP zijn aangevraagd.

De algemene bepalingen voor het overbrengen zijn opgenomen in het onderdeel 40.15.00 van dit handboek.

Naar boven

7.1.2 Invoer in Nederland

De tabaksproducten kunnen bij invoer, waarbij tevens sprake is van uitslag tot verbruik, alleen in Nederland in het vrije verkeer worden gebracht als zij zijn voorzien van geldige Nederlandse accijnszegels. Dit zal veelal het geval zijn als de tabaksproducten in een derde land van accijnszegels zijn voorzien en de importeur die zegels heeft aangevraagd.

Let op: In het vrije verkeer van Nederland betekent in douanetechnische zin: in het vrije verkeer voor de

invoerrechten. Art 2, eerste lid onderdeel d WA stelt dat uitslag tot verbruik (mede) de invoer van accijnsgoederen is die niet onmiddellijk bij invoer onder een accijnsschorsingsregeling worden geplaatst.

Ongezegelde tabaksproducten worden bij invoer onder een accijnsschorsingsregeling geplaatst om naar één van de volgende bestemmingen te worden overgebracht:

  1. AGP die is aangewezen voor tabaksproducten;

  2. Belastingentrepot;

  3. Een in een andere lidstaat gevestigde geregistreerde geadresseerde;

  4. Een plaats waar de tabaksproducten het grondgebied van de Unie verlaten;

  5. Een in een andere lidstaat gevestigde geadresseerde als bedoeld in artikel 69 WA.

  6. het douanekantoor van uitgang dat tevens het douanekantoor van vertrek is voor de regeling extern douanevervoer, wanneer dat accijnsgoed na vrijgave voor uitvoer onder de regeling extern douanevervoer wordt geplaatst met toepassing van artikel 329, vijfde lid, van de Uitvoeringsverordening Douanewetboek van de Unie en artikel 189, vierde lid, van de Gedelegeerde verordening Douanewetboek van de Unie

De tabaksproducten moeten dan bij invoer met gebruikmaking van code 45 in de douaneaangifte onder schorsing van accijns met een e-AD naar één van deze bestemmingen worden vervoerd.

Let op!

Het is bij invoer van ongezegelde tabaksproducten weliswaar mogelijk de accijnzen te heffen middels een Uitnodiging tot Betaling (UTB), maar de tabaksproducten moeten bij uitslag tot verbruik zijn voorzien van de voorgeschreven accijnszegels. De heffing van accijnzen met een UTB brengt daarin geen verandering en dus moeten de tabaksproducten zonder geldig accijnszegel in beslag genomen worden. Wanneer de tabaksproducten in beslag worden genomen en verbeurdverklaard wordt er geen accijns geheven. (WA, artikel 2, eerste lid, onderdeel d).