Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

12.00.00 Plaatsing van goederen onder een douaneregeling

5 Afschrijving

Afschrijving is het verminderen van de hoeveelheid goederen op voorafgaande aangiften nadat een nadere aangifte voor een douaneregeling is gedaan. Dit wordt ook wel vertoning genoemd.

Een groot deel van de afschrijving op de voorafgaande aangiften vindt plaats op elektronische wijze. Dit gebeurt door gegevens van de diverse douane aangiftesystemen met elkaar af te stemmen.
Door een vergelijking te doen op bijvoorbeeld de volgende gegevens:

  • voorafgaande regeling /opvolgende regeling

  • verpakkingseenheid

  • aantal colli

  • brutogewicht

Als de gegevens uit deze systemen met elkaar matchen, wordt de oorspronkelijke aangifte afgeschreven met de gegevens van de opvolgende aangifte. Nadat alle goederen zijn afgeschreven is de oorspronkelijke aangifte "gezuiverd".

Voor een goede matching is het volledig en juist invullen van een elektronische aangifte van groot belang. Het niet matchen van aangiftegegevens zorgt voor extra werk voor de Douane en het bedrijfsleven. Vandaar dat er ook verschillende invulinstructies op www.douane.nl zijn gepubliceerd.

In overige gevallen worden afschrijvingen handmatig gedaan. Dit geldt voor bijvoorbeeld Carnets ATA, ISV, CIM, Rijnvaartmanifesten en formulieren 302.