Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

10 Bijlage 9 bij de kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financiën inzake diervoeders, voedermiddelen, voedermiddelen of toevoegingsmiddelen (nietveterinair), alsmede andere stoffen bestemd om te worden verwerkt in diervoeders of voedermiddelen

Bijlage bij de kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Ministerie van Financiën bij de uitvoering van nietfiscale douanetaken ten behoeve van LNV.

Naar boven

10.1 Regelgeving

  1. Wetgeving

    De volgende wetgeving is relevant:

    • Artikel 9 van de Richtlijn 95/53/EG van de Raad van 25 oktober 1995 tot vaststelling van de beginselen inzake de organisatie van de officiële controles op het gebied van diervoeding, jo. Richtlijn 98/68/EG van de Commissie van 10 september 1998 tot vaststelling van het in artikel 9 lid 1 van Richtlijn 95/53/EG van de Raad bedoelde modeldocument en van controlevoorschriften bij de invoer van diervoeder uit derde landen in de Gemeenschap

    • Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn

    • Verordening (EG) Nr. 183/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 tot vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne

    • Kaderwet diervoeders

    • Besluit diervoeders

  2. Doel wetgeving

    • Het voorkomen van gevaren voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu, het garanderen van de eerlijkheid van de handelstransacties en bescherming van consumentenbelangen

    • na te gaan of op basis van Verordening (EG) nr. 183/2005 erkennings of registratieplichtige producten afkomstig zijn uit een derde land van waaruit het brengen van die producten op het grondgebied van de Europese Gemeenschap is toegestaan.

  3. Taak diverse diensten

    • Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (VD) is verantwoordelijk voor het beleid;

    • VD is verantwoordelijk voor de uitvoering van de aan de VWA opgedragen taken;

    • Het DirectoraatGeneraal Belastingdienst van het Ministerie van Financiën (DGBel) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de aan de Douane opgedragen taken.

    Taak Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)

    De VWA:

    • ziet toe op volks en diergezondheidsgaranties en dierenwelzijn;

    • is verantwoordelijk voor het toezicht op partijen diervoeders, voedermiddelen of toevoegingsmiddelen alsmede andere stoffen bestemd om te worden verwerkt in diervoeders (m.u.v. veterinaire partijen) die worden binnengebracht in de Europese Gemeenschap;

    • bestrijdt ten tijde van dierziekteuitbraak deze dierziekte.

    Taak Douane:

    • De Belastingdienst/Douane (Douane) voert in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de directeur van de VWA een aantal specifieke taken uit op het gebied van de diervoederwetgeving.

  4. Bevoegdheden

    De ambtenaren van de Douane zijn in artikel 98 Regeling diervoeders aangewezen als onbezoldigd ambtenaar bij de VWA voor de uitvoering van de hiervoor beschreven taken.

    De ambtenaren van de Douane maken bij de uitvoering van hun taak gebruik van de bevoegdheden opgenomen in hoofdstuk 5, afdeling 5.2. van de Algemene wet bestuursrecht.

    De opsporingsbevoegdheid voor ambtenaren van de Douane wordt ontleend aan artikel 17 van de Wet op de economische delicten.

    De ambtenaren van de Douane gebruiken haar opsporingsbevoegdheid uitsluitend in het verlengde van haar toezichttaken voor de uitvoering van haar handhavingstaken (zoals het opmaken van een proces verbaal en het in beslag nemen van goederen).

    De ambtenaren van de Douane verrichten zelf geen opsporingsactiviteiten.

Naar boven

10.2 Uitvoering

  1. Wijze van handhaving

    Algemeen:

    • Nietdierlijke producten mogen in Nederland uitsluitend worden binnengebracht in de haven van Rotterdam, de Luchthaven Schiphol, de haven van Amsterdam en de haven van Delfzijl.

    • Producten van oorsprong uit een derde land die in een andere lidstaat op het douanegebied van de EU zijn gebracht en in Nederland voor het eerst in het vrije verkeer worden gebracht, gaan vergezeld van het document bedoeld in artikel 9 van Richtlijn 95/53/EG. Dit wordt gecontroleerd door de VWA.

    Douanetoezicht:

    Generiek handhavingsniveau:

    • In beginsel geldt dat elke douanecontrole gericht is op de handhaving van alle fiscale en nietfiscale wetgeving, waarvan de uitvoering aan de Douane is opgedragen (geïntegreerde controle). Dit betekent dat bij relevante goederen en werkstromen tevens wordt gecontroleerd op de juiste toepassing van de diervoederwetgeving.

    • De Douane voert de in deze bijlage beschreven taken uit binnen de kaders van haar normale bedrijfsvoering.

    Controle bij binnenbrengen:

    • De Douane selecteert in het proces binnenbrengen partijen plantaardige diervoeders, voedermiddelen of toevoegingsmiddelen alsmede andere stoffen bestemd om te worden verwerkt in diervoeders of voedermiddelen (hierna: diervoeders) welke afkomstig zijn uit derde landen. De VWA verstrekt de Douane de betreffende selectiecriteria;

    • De Douane stelt de VWA in kennis van de geselecteerde partijen diervoeders.

    Documentencontrole:

    • De ladingverantwoordelijke moet voor alle zendingen plantaardige diervoeders die in Nederland worden binnengebracht, een schriftelijke vooraanmelding indienen bij de Douane.

    • De Douane onderwerpt alle bij haar ingediende aanmeldingen aan een documentencontrole.

    • De Douane voert de documentencontrole zelfstandig uit.

    • De documentencontroles worden beperkt tot de formele eisen (geldigheid, volledigheid en juistheid) die in de wetgeving zijn gesteld en op de relatie tussen de in de aanmelding omschreven gegevens en de overige bescheiden.

    Werkzaamheden VWA

    Op basis van de door de Douane gemelde zendingen diervoeders, beoordeelt de VWA of ze de zendingen onderwerpt aan een overeenstemmings dan wel een materiële controle.

  2. Afhandeling geconstateerde overtredingen

    Indien de vooraanmelding niet voldoet wordt de Dcontrole "niet conform" afgedaan en de zending/melding overgedragen aan de VWA. De Douane kan (eventueel na overleg met de VWA) de aanbieder van de producten in de gelegenheid stellen de tekortkoming te herstellen.

    In afwachting van het herstel mogen de producten niet van de plaats van binnenkomst worden weggevoerd. VWA houdt toezicht dat de goederen niet worden weggevoerd.

    Met toestemming van de VWA kunnen de producten eventueel worden opgeslagen in een daartoe aangewezen opslagruimte als voorwaarde bij de aanhouding of weigering.

    Indien strafrechtelijke vervolging plaatsvindt, draagt de Douane de afhandeling van de betreffende zending over aan de VWA. Ten behoeve van de VWA maakt de Douane hier een procesverbaal van bevindingen voor op.

    De VWA koppelt de resultaten van de aan hen overgedragen zaken terug aan de Douane.

Naar boven

10.3 Samenwerking

  1. Geheimhouding/ informatie uitwisseling

    De Douane werkt met betrekking tot het toezicht op de Diervoederwetgeving samen met de VWA. De partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het samenwerkingsverband.

    Omdat de VWA en de Douane beide zijn aangewezen als handhavingsdiensten voor deze wetgeving, is het de Douane op grond van het Voorschrift Informatieverstrekking 1993 toegestaan om alle relevante toezichtsinformatie uit te wisselen met de deze dienst.

  2. Deskundigheidsbevordering

    De douanemedewerkers wordt in de basisopleiding kennis bijgebracht over alle fiscale en nietfiscale maatregelen, waaronder de diervoederwetgeving.

  3. Helpdeskfunctie

    Douane
    Binnen de Douane vervult het technisch team van Douaneregio Rotterdam de primaire helpdeskfunctie voor hun collega's.

    VWA
    De helpdeskfunctie met betrekking tot de regels en de toepassing van de Plantaardige Diervoederwetgeving wordt vervuld door de afdeling Import van de regio ZuidWest van de VWA.

  4. Kwaliteitsborging

    De VWA is eindverantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de door de VWA en de Douane uitgevoerde werkzaamheden.

    Het lijnmanagement van de Douane is verantwoordelijk voor de kwaliteits en voortgangscontrole op de door de Douane uitgevoerde werkzaamheden.

    Eventuele problemen met betrekking tot de kwaliteit, juistheid en tijdigheid van de door de Douane uit te voeren of uitgevoerde werkzaamheden worden door de VWA voorgelegd aan de voorzitter van het managementteam van de betreffende Douaneregio. Deze draagt zorg voor de oplossing van de problemen, indien noodzakelijk in samenwerking met de voorzitters van de overige Douaneregio’s.

Naar boven

10.4 Overleg

  1. Informatie uitwisseling

    VD stelt de Douane tijdig op de hoogte van (voorgenomen) veranderingen in wet en regelgeving. Zij meldt dit aan het Belastingdienst/Centrum van proces en productontwikkeling (B/CPP).

  2. Rapportages

    De Douane verstrekt jaarlijks aan de VWA een overzicht van alle bij haar aangeboden aanmeldingen van risicovolle partijen zoals deze zijn geregistreerd in het VCRS systeem, inclusief de resultaten van de uitgevoerde documentencontrole.

  3. Overleg

    Strategisch overleg
    Jaarlijks vindt er een strategisch overleg plaats tussen VD, DGBel, VWA, de vakbaas van douanekantoor Rotterdam, DIC en B/CPP.

    Tactisch overleg
    Afhankelijk van de behoefte vindt er 2 tot 4 keer per jaar een tactisch overleg plaats tussen het management van de VWA en de vakbaas van Douaneregio Rotterdam. Dit overleg kan door beiden worden geïnitieerd.

    Uitvoerend overleg
    Naar behoefte kan er uitvoerend overleg plaatsvinden tussen de teamleiders van de diverse douanekantoren en de teamleiders van de BIP’s.

    EUcontrolebezoeken
    De coördinatie van de voorbereiding en ontvangst van controlebezoeken van Europese Controle Instanties vindt plaats door de VWA.

    Indien voor dit controlebezoek inspanningen vanuit de Douane benodigd zijn, verzoekt de VWA deze bijstand aan DGBel.

    Vervolgens zullen bij de uitvoering van de controle de eenheden van de Douane worden betrokken.

  4. Contacten

    Ministerie van LNV: Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid;

    VWA: Directie toezichtsbeleid en communicatie

    Ministerie van Financiën: DirectoraatGeneraal Belastingdienst;

    Douane: Douaneregio Rotterdam

Naar boven

10.5 Verantwoordelijkheid

  1. Tekeningsbevoegdheid bijlage

    Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    De Directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid

    DirecteurGeneraal Belastingdienst
    namens deze
    De Vakbaas van het managementteam Belastingdienst/Douane Rotterdam

   

Den Haag,

Rotterdam,

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Namens de DirecteurGeneraal Belastingdienst,

De Directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid,

De Vakbaas van het managementteam Belastingdienst/Douane Rotterdam

Mr. A. Oppers

P. Verhoeven

Naar boven