Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.40.00 Overige alcoholhoudende producten

2 Inleiding

2.1 Algemeen

Dit onderdeel van het Handboek gaat in op:

  • de kenmerken van de overige alcoholhoudende producten die voor de heffing van belang zijn zoals het alcoholgehalte en volume

  • de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN)

  • het accijnstarief voor overige alcoholhoudende producten en

  • de berekening van de accijns van overige alcoholhoudende producten

In de volgende onderdelen wordt nader ingegaan op de accijnsheffing van andere alcoholhoudende producten die met accijns belast zijn:
10.10.00 - Bier
10.20.00 - Wijn
10.30.00 - Tussenproducten

Een toelichting op de overige bepalingen voor de accijnsheffing op overige alcoholhoudende producten, zoals teruggaaf, vrijstelling, vervaardiging, opslag, verbods- en strafbepalingen, is in de andere onderdelen van dit Handboek opgenomen.

Naar boven

2.2 Wettelijk kader

Artikel 12 van de WA omschrijft welke producten worden aangemerkt als overige alcoholhoudende producten. De basis hiervoor is artikel 20 van de Richtlijn 92/83/EEG.

Zowel de WA als de Richtlijn 92/83/EEG beschrijven overige alcoholhoudende producten door gebruik te maken van de codes van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-code), zoals die van toepassing waren op 1 januari 2019 (WA, artikel 1a, eerste lid).

Artikel 12 van de WA spreekt over overige alcoholhoudende producten en artikel 20 van de Richtlijn 92/83/EEG over ethylalcohol, maar het gaat over dezelfde producten. In de WA is 'ethylalcohol' vervangen door 'overige alcoholhoudende producten', omdat dit beter aansluit bij de categorie producten die hier onder de heffing van accijns wordt gebracht. Het gaat namelijk niet alleen om ethylalcohol (ethanol), maar ook om de groep producten die ethylalcohol als bestanddeel bevatten. Niet onder deze categorie vallen de producten die wel ethylalcohol bevatten, maar die volgens de WA ingedeeld moeten worden als bier, wijn of tussenproducten. Dat verklaart de toevoeging 'overige'.

In hoofdstuk 6 is een toelichting op de vervaardiging van ethylalcohol opgenomen.

Naar boven