Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.40.00 Overige alcoholhoudende producten

3 Kenmerken van overige alcoholhoudende producten

In artikel 12 van de WA is aangegeven wat onder alcoholhoudende producten moet worden verstaan. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen:

  1. producten van GN codes 2207 en 2208

  2. producten van GN codes 2207 en 2208 als deze producten een bestanddeel zijn van een andere GN-code

  3. producten van GN-code 2204, 2205 en 2206 met een alcoholgehalte hoger dan 22% vol en

  4. gedistilleerde dranken die andere producten bevatten.

Hierna worden deze categorieën nader toegelicht.

Naar boven

3.1 Overige alcoholhoudende producten van GN code 2207 en 2208

3.1.1 Producten van GN-2207

De omschrijving van GN-code 2207 is:

  • ethylalcohol, niet gedenatureerd, met een alcoholgehalte van 80%vol of meer

  • ethylalcohol en gedistilleerde dranken, gedenatureerd, ongeacht het gehalte

Toepassingsgebied van ethylalcohol

Ethylalcohol (ethanol) is slechts één van de vele alcoholen. In het dagelijks spraakgebruik wordt met alcohol vrijwel steeds ethylalcohol bedoeld. Ethylalcohol is het werkzame bestanddeel van bier, wijn en alle andere alcoholhoudende dranken. Maar ook in vele andere producten komt ethylalcohol voor. Ethylalcohol is de enige soort alcohol die geschikt is voor menselijke consumptie.

Een belangrijke eigenschap van ethylalcohol is dat deze alcohol in alle mogelijke verhoudingen met water mengbaar is. Hierbij treedt wel enige volumecontractie op. Dit wil zeggen dat 1 liter water en 1 liter alcohol samen een volume hebben van minder dan 2 liter.

Het toepassingsgebied van ethylalcohol is zeer breed. Naast toepassing in alcoholhoudende dranken en voedingsmiddelen wordt ethylalcohol toegepast als schoonmaak-, oplos-, verdunnings- en conserveringsmiddel, als desinfectans, in cosmetica, in geneesmiddelen, in antivriespreparaten, als (bestanddeel van) brandstof en als uitgangspunt voor andere chemische verbindingen.

Gedenatureerde ethylalcohol

Gedenatureerde ethylalcohol en gedenatureerde gedistilleerde dranken zijn producten waaraan met opzet bepaalde stoffen zijn toegevoegd, die het product ongeschikt maken voor menselijke consumptie (zie paragraaf 3.5).

Naar boven

3.1.2 Producten van GN-code 2208

De omschrijving van GN-code 2208 is:

  • ethylalcohol, niet gedenatureerd, met een alcoholgehalte van minder dan 80%vol

  • gedistilleerde dranken, likeuren en andere dranken die gedistilleerde alcohol bevatten

Voorbeelden van producten van GN-code 2208 zijn (naast ethylalcohol met een alcoholgehalte van minder dan 80%vol):

  • dranken gedistilleerd uit wijn (eau-de-vie de vin of brandy) of druivenmoer, zoals cognac en armagnac (beide op basis van wijn) en grappa en marc (beide op basis van druivenmoer)

  • whisk(e)y, oorspronkelijke wodka en andere gedistilleerde dranken verkregen door distillatie van een gegist beslag van granen of aardappelen

  • dranken verkregen door het afstoken van gegiste suikerrietmelasse of van gegist suikerrietsap zoals rum en tafia, evenals dranken verkregen door het afstoken van beetwortelmelasse

  • jenever en gin, zijnde gedistilleerde dranken die de aromatische bestanddelen van jeneverbessen bevatten, evenals alcoholhoudende dranken, verkregen door distillatie van alcohol met vruchten of met andere plantendelen, zoals aquavit

  • gedistilleerde dranken zoals jenever, gin, vieux, wodka verkregen door menging van gedistilleerde alcohol met geur-, kleur- en smaakstoffen en eventuele toevoeging van moutwijn

  • alcoholhoudende dranken verkregen door het afstoken van appeldrank of van gegist appelmost (Calvados, Applejack en andere), van gegist most van pruimen (mirabelle, quetsch en andere), van kersen (kirsch en andere) of van andere vruchten

  • Arak, Arack, Arrack, Arraki, Raki: woorden afgeleid van het Arabische woord voor sap die eigenlijk elke inheemse sterke drank aanduiden. Het is oorspronkelijk een gedistilleerde drank uit gegiste rijst- of palmsap, maar in Griekenland is het een graandistillaat, in het Midden-Oosten een distillaat op basis van dadels en op Java een sterk aromatische rum. Kruiden en specerijen kunnen zijn toegevoegd om smaak te geven.

  • alcoholhoudende dranken verkregen door het afstoken van een gegist beslag van sint-jansbrood

  • dranken die gedistilleerde alcohol bevatten, in het algemeen likeuren genoemd, zoals anisette (bereid met anijszaad of steranijszaad), curaçao (bereid met de schillen van bittersinaasappelen), en kummel (gearomatiseerd met karwijzaad of komijnzaad)

  • likeuren die ook wel crèmes worden genoemd vanwege hun stroperigheid en kleur. Deze hebben in het algemeen een betrekkelijk laag alcoholgehalte, maar zijn zeer zoet (crème de cacao, crème de vanille, crème de café, crème de cassis en andere). Hiertoe behoren ook dranken bestaande uit emulsies in alcohol van eieren (advocaat) of van room (zogenaamde emulsielikeuren of creamdranken).

  • ratafias; dit zijn likeuren die bereid zijn met vruchtensappen waaraan vaak een kleine hoeveelheid aromatische stoffen is toegevoegd (ratafia van kersen, zwarte bessen, frambozen, abrikozen en andere vruchten). Bijzondere ratafias zijn de uit Frankrijk afkomstige vins de liqueur. Voorbeelden van deze likeurwijnen op basis van wijn met toegevoegde alcohol zijn: Pineau de Charentes (wijn waaraan tijdens de gisting cognac is toegevoegd), Floc de Gascogne (wijn en armagnac) en Ratafia de Champagne (wijn van Champagne-druiven met toegevoegde alcohol). Anders dan de ratafias op basis van vruchtensappen vormen de ratafias op basis van druiven of wijn een tussenproduct en geen overig alcoholhoudend product voor zover het alcoholgehalte niet hoger is dan 22%vol.

  • aperitieven (bitters en andere) die niet bereid zijn met wijn van verse druiven en dus niet onder GN-code 2205 vallen

  • limonades (niet geneeskrachtig) met een alcoholgehalte van meer dan 1,2%vol

  • vruchten- en groentesappen waaraan alcohol is toegevoegd, met een alcoholgehalte van meer dan 1,2%vol

  • dranken die gedistilleerde alcohol bevatten, soms voedingssupplementen worden genoemd en bestemd zijn om het organisme gezond te houden. Zij kunnen bijvoorbeeld zijn samengesteld op basis van plantenextracten, vruchtenconcentraten, lecithine, chemische producten en toegevoegde vitaminen of ijzerverbindingen bevatten (ginseng enzovoort).

  • dranken met het uiterlijk van wijn en verkregen door het mengen van gedistilleerde dranken met vruchtensap en/of water, suiker, kleurstoffen, aromatische of andere bestanddelen (cocktails enzovoort)

Naar boven

3.2 Overige alcoholhoudende producten van GN-codes 2007 en 2008 als bestanddeel van een ander product

Op grond van artikel 12, eerste lid, onderdeel a van de WA blijven producten van de GN-codes 2207 en 2208 aangemerkt als overige alcoholhoudende producten, óók als zij een bestanddeel zijn van een product van een GN-code uit een ander hoofdstuk van de Gecombineerde Nomenclatuur.
Het speelt daarbij geen rol hoe de alcohol in dat product van een ander hoofdstuk is gekomen. Dit kan door gebruikmaking van gedistilleerde alcohol, maar ook door gebruikmaking van andere producten zoals gedistilleerde dranken, wijn en bier. Daarin zit immers ook steeds alcohol van de GN-codes 2207 of 2208.

Dit is een zeer brede uitbreiding van producten die als overig alcoholhoudend product kunnen worden aangemerkt. Deze worden met name genoemd in de hoofdstukken 18, 33 en 38 van de Gecombineerde Nomenclatuur. Het gaat bijvoorbeeld om chocolaterieën waarin rum of likeuren zijn verwerkt, maar ook om farmaceutische producten, tincturen, smaakstoffen, parfumerieën, essences, schoonmaakmiddelen, antivriesmiddelen en brandstoffen. In deze gevallen kan, onder bepaalde voorwaarden, op grond van artikel 64a, eerste lid of artikel 65, eerste lid van de WA vrijstelling van accijns worden verleend.

Naar boven

3.3 Overige alcoholhoudende producten van GN-code 2204, 2205 en 2206 met een alcohol gehalte van meer dan 22%vol

Producten van de GN-codes 2204, 2205 en 2206 met een alcoholgehalte van meer dan 22% vol worden ook aangemerkt als overige alcoholhoudende producten, op grond van artikel 12, eerste lid, onderdeel b van de WA.

Het betreft hier wijn en tussenproducten met een alcoholpercentage van meer dan 22% vol (zie onderdeel 10.20.00 - Wijn en onderdeel 10.30.00 - Tussenproducten van dit Handboek).

Naar boven

3.4 Gedistilleerde dranken die andere producten bevatten

Uit artikel 12, tweede lid van de WA blijkt dat gedistilleerde dranken als bedoeld in het eerste lid van artikel 12 van de WA, ook als alcoholhoudende producten worden aangemerkt als deze dranken andere producten, al dan niet in oplossing, bevatten.

Denk hierbij aan gedistilleerde dranken waarin zich (een stuk) fruit of cakejes bevinden. Bijvoorbeeld vruchten in brandewijn zoals 'Boerenjongens' (krenten/rozijnen) en 'Boerenmeisjes' (abrikozen) of Baba au rhum (cakejes).

Artikel 14 van de WA bepaalt dat voor het gehele volume, dus ook voor de andere bestanddelen die zich in de gedistilleerde dranken bevinden, het tarief voor de heffing van toepassing is.

Naar boven

3.5 Gedenatureerde ethylalcohol

Gedenatureerde ethylalcohol en gedenatureerde gedistilleerde dranken zijn producten waaraan met opzet bepaalde stoffen zijn toegevoegd, die het product ongeschikt maken voor menselijke consumptie.

De WA gebruikt de term 'gedenatureerd' in artikel 64a, eerste lid, onderdeel a, waarbij het gaat om volledig gedenatureerde alcohol, dat wil zeggen alcohol die is vermengd op de wijze zoals omschreven in de bijlage bij Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1867. Naast deze vermenging worden ook vermengingen die in andere lidstaten van de Unie als volledig gedenatureerd worden aangemerkt voor WA gezien als volledig gedenatureerde alcohol. In artikel 64a, eerste lid, onderdeel b van de WA staat een vrijstellingsbepaling voor overige alcoholhoudende producten die kennelijk niet zijn bestemd voor inwendig gebruik door de mens. Een soortgelijke definitie als voor gedenatureerde ethylalcohol en gedenatureerde gedistilleerde dranken van GN-code 2207 2000. Daardoor wordt ook in het kader van de accijnswetgeving vaak gesproken over gedenatureerde alcohol als het gaat om overige alcoholhoudende producten die voldoen aan de vrijstellingsbepaling van artikel 64a, eerste lid, onderdeel b van de WA.

Hoewel de omschrijvingen sterke gelijkenis vertonen zijn er toch twee belangrijke verschillen:

  • Artikel 64, lid 1, letter b van de WA betreft niet alleen producten van GN-code 2207 2000, maar alle overige alcoholhoudende producten. Dus bijvoorbeeld ook alcoholhoudende producten van GN-code 3814 of 3820.

  • Goederen die worden ingedeeld onder GN-code 2207 2000 en dus volgens de douanewetgeving ongeschikt zijn voor menselijke consumptie, kunnen daartoe wel geschikt zijn volgens de accijnswetgeving. Dit geldt ook voor gedenatureerde alcoholhoudende producten van andere GN-codes, zoals GN-code 3814 of 3820.

Producten voor het denatureren

De producten die gebruikt worden voor het denatureren van alcohol, verschillen binnen de EU van land tot land. Artikel 27 van de Richtlijn 92/83/EEG staat de lidstaten toe zelf de voorschriften te bepalen voor het denatureren van alcohol. Vo. 3199/93 vermeldt de procedures voor volledige denaturering van alcohol ten behoeve van de vrijstelling van accijns, die door de lidstaten wederzijds erkend zijn. Met ingang van 7 december 2017 is de bijlage bij deze verordening gewijzigd (Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2236).

Producten die worden gebruikt voor het denatureren van alcohol zijn onder meer (combinaties van) methanol, isopropylalcohol, aceton, methylethylketon (butanon), pyridine, houtgeest, denatoniumbenzoaat (bitrex), aromatische koolwaterstoffen (zoals benzeen) en kleurstoffen. De keuze tussen deze producten wordt veelal bepaald door het beoogde gebruik van de alcohol.

Naar boven