Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.02.00 Diergeneesmiddelen

5 Procedure vaststelling diergeneesmiddel of substantie

5.1 Algemeen

De Douane handhaaft de Wd uitsluitend bij controles op het in het vrije verkeer brengen van handelszendingen diergeneesmiddelen en substanties die gebruikt worden bij de vervaardiging van diergeneesmiddelen, alsmede in de fase van binnenbrengen van deze goederen bij post-, pakket- en koerierzendingen. Bij deze controles zijn de volgende 3 vragen van belang:

  1. betreft het een diergeneesmiddel of een substantie die bij de bereiding van diergeneesmiddelen wordt gebruikt?

  2. is de vereiste invoer- of vervaardigingsvergunning aanwezig?

  3. is er sprake van een vrijstelling of ontheffing?

Naar boven

5.2 Procedure vaststellen diergeneesmiddel

Douane controleert bij de handhaving van de Wd uitsluitend op diergeneesmiddelen die in het vrije verkeer worden gebracht. De definitie van een diergeneesmiddel is (Wd, artikel 1.1, lid 1):

Elke samenstelling van enkelvoudige of meervoudige substanties die:

  1. op enigerlei wijze wordt gepresenteerd als te beschikken over therapeutische of profylactische eigenschappen met betrekking tot ziekten bij dieren, of

  2. bij dieren kan worden toegepast om:

    1. fysiologische functies te herstellen, te verbeteren of te wijzigen door een farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect te bewerkstelligen, of

    2. een medische diagnose te stellen.

Wilt u vaststellen of een product een diergeneesmiddel is? Probeer aan de hand van de aangifte en de daarbij behorende bescheiden (bijvoorbeeld een factuur of vrachtbrief) vast te stellen of dit zo is. Als dit niet voldoende duidelijkheid oplevert, geeft u opdracht voor een fysieke controle. Laat de benaming van het product en of de bestemming van de goederen vaststellen, aan de hand van aanduidingen op het etiket, bijsluiter of verpakking.

Kunt u op basis van deze informatie niet vaststellen of het aangetroffen goed een diergeneesmiddel is, neem dan contact op met de vraagbaak. De vraagbaak zal aan de hand van de beschikbare informatie en eventuele fysieke controle, de goederen determineren. Bij twijfel over de aandiening / presentatie of de statusbepaling van het goed, neemt de vraagbaak contact op met het BD of het Laboratorium.

Voor de determinatie kan de vraagbaak gebruik maken van dezelfde bronnen als bij geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Denk hierbij aan de KOAG/KAG-lijst, zakwoordenboek van de Geneeskunde (Coelho), de DGIB en de Martindale.

Let op!

Moet de importeur de aangetroffen goederen in de Unie nog verpakken of etiketteren tot een diergeneesmiddel in de gebruiksverpakking? Dan vallen de goederen niet onder de definitie van een diergeneesmiddel. Mogelijk is hier wél sprake van een substantie die gebruikt wordt bij de bereiding van een diergeneesmiddel.

Naar boven

5.3 Procedure vaststellen substantie

De Douane controleert bij de handhaving van de Wd uitsluitend op het in het vrije verkeer brengen van substanties die bij de bereiding van diergeneesmiddelen worden gebruikt.

De definitie van een substantie is (Wd artikel 1.1, lid 1):

Stof, of een mengsel van stoffen, van menselijke, dierlijke, plantaardige of chemische oorsprong daaronder begrepen dieren, planten, delen van dieren of planten alsmede micro-organismen en virussen.

Bij het aantreffen van een substantie is vooral de bestemming, het beoogde medische gebruiksdoel van belang. Kunt u op basis van de aanwezige informatie niet vaststellen of het aangetroffen goed een substantie is die bij de bereiding van een diergeneesmiddel of medicinale diervoeder wordt gebruikt, neem dan contact op met de vraagbaak. De vraagbaak zal aan de hand van de beschikbare informatie en eventuele fysieke controle, de goederen determineren. Bij twijfel over de aandiening / presentatie, de statusbepaling van het goed, of de effectieve hoeveelheid werkzame stof neemt de vraagbaak contact op met het BD of het Laboratorium.

Voor de determinatie kan de vraagbaak gebruik maken van dezelfde bronnen als bij geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Denk hierbij aan de KOAG/KAG-lijst, zakwoordenboek van de Geneeskunde (Coelho), de DGIB en de Martindale.

Naar boven