Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

15.00.00 Basisbepalingen die de verschillende economische douaneregelingen gemeen hebben

2 Vergunning aanvraag

2.1 Vergunning aanvraag

Voor het gebruik van een economische douaneregeling is een vergunning vereist. De Douane geeft de vergunning af.
(artikel 85 CDW)

Een vergunning moet:

  • schriftelijk worden aangevraagd op een aanvraagformulier, of

  • worden aangevraagd op aangifte

Voor de regeling tijdelijke invoer kan de vergunningaanvraag in een aantal gevallen door een mondelinge aangifte of door enige andere handeling worden gedaan.

In dit hoofdstuk staan de regels die gelden voor iedere vergunningaanvraag. Naast de algemene regels van dit hoofdstuk kunnen bijzondere voorwaarden gelden bij afgifte van een vergunning. Deze bijzondere voorwaarden kunt u vinden in het onderdeel van het Handboek Douane dat gaat over de desbetreffende economische douaneregeling.

Naar boven

2.2 Vergunning op aanvraagformulier

2.2.1 Aanvraag vergunning op aanvraagformulier

Voor het aanvragen van vergunningen bestaan formulieren. Ze zijn gebaseerd op het model dat is opgenomen in bijlage 67 van de TVo. CDW.

De aanvraagformulieren zijn te downloaden van www.douane.nl.
Vergunningaanvragen op een model aanvraagformulier worden vooral ingediend door bedrijven die regelmatig goederen onder een economische douaneregeling willen plaatsen. Voorbeeld: bedrijven die een langdurig contract hebben afgesloten om goederen op te slaan of te be- of verwerken.
( artikel 497 lid 1 TVo.CDW)

De aanvraag voor de vergunning van een economische douaneregeling moet worden ingezonden aan:
Belastingdienst/Douane
Postbus 3070
6401 DN Heerlen

Het centrale postadres stuurt de aanvraag door naar het bevoegd douanekantoor. Na afgifte van de vergunning heet dit kantoor het controlekantoor.
( artikel 498, 496, letter e TVo.CDW)

Controle van de schriftelijke aanvraag

Controleer bij de aanvraag van de vergunning:

  • Is het juiste aanvraagformulier gebruikt?

  • Zijn alle bescheiden en aanvullende gegevens verstrekt?

  • In het aanvraagformulier staat aangegeven welke aanvullende gegevens en bescheiden de aanvrager moet inleveren

  • Is de aanvraag volledig ingevuld en ondertekend?

  • Een bevoegd persoon moet de aanvraag ondertekenen. De bevoegdheid blijkt uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierin staat welke personen tekenbevoegdheid hebben.

  • Is de aanvraag door een andere persoon ondertekend? Dan moet deze een volmacht hebben.
    Dit geldt zowel als deze persoon ook voor die onderneming werkt als wanneer gebruik gemaakt wordt van een adviseur die voor de onderneming de aanvraag indient.

De Douane kan aanvullende informatie opvragen bij de aanvrager als de in de aanvraag verstrekte gegevens niet toereikend zijn. Hierdoor wordt de behandeltermijn opgeschort.
( artikelen 499 en 506 TVo.CDW)

Let op!

Het aanvraagformulier moet in Nederland ook worden gebruikt als

  • de vergunning wordt verlengd

  • een eerder afgegeven vergunning wordt gewijzigd

(artikel 497 lid 2 TVo.CDW)

Naar boven

2.2.2 Behandeling aanvraag en initieel onderzoek

Binnen 30 dagen (of 60 dagen bij een douane-entrepot) na het tijdstip van het indienen van de aanvraag of na het tijdstip waarop de aanvullende gegevens zijn verstrekt, wordt de aanvrager van het afgeven of van het weigeren van de vergunning in kennis gesteld.
( artikel 506 TVo. CDW)

Om te beoordelen of u een vergunning kunt afgeven, moet u een initieel onderzoek uitvoeren.
Bij dit onderzoek verzamelt u informatie over:
In hoofdstuk 6 staat wat u verder moet doen bij de afgifte van een vergunning.

Naar boven

2.2.3 Wijziging vergunning

Het komt voor dat de vergunninghouder een wijziging wil aanbrengen in de vergunning. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het toevoegen van een kantoor van plaatsing of een nieuwe opslaglocatie in de vergunning douane-entrepot. In dit geval moet de vergunninghouder vooraf toestemming vragen om wijziging van zijn vergunning. Dit moet schriftelijk met gebruikmaking van het aanvraagformulier. Alleen de vakken die betrekking hebben op de wijzigingen hoeven te worden ingevuld.
(artikel 87, lid 2 CDW en artikel 497, lid 2 TVo.CDW)

Een verzoek tot wijziging van een vergunning is niet mogelijk voor de vergunningen actieve veredeling en behandeling onder douanetoezicht, als de gevraagde wijziging betrekking heeft op de soort goederen, de hoeveelheid goederen en de te ondergane behandelingen/veredelingsactiviteiten. In deze gevallen zal een nieuwe vergunningaanvraag moeten worden ingediend. Dit heeft te maken dat bij deze regelingen de economische voorwaarden getoetst moeten worden en bij deze toetsing wordt meegewogen welke goederen onder de regeling geplaatst worden, hoeveel goederen onder de regeling geplaatst worden en welke (veredelings)handelingen met de goederen worden uitgevoerd. Zie ook paragraaf 6.8. waar specifiek wordt ingegaan op de gevolgen van het overschrijden van de toegestane hoeveelheid goederen die onder de regeling geplaatst mogen worden.
Let op: ook bij (kleine) wijzigingen in bijvoorbeeld recepturen moet een nieuwe aanvraag worden ingediend en zullen de economische voorwaarden opnieuw getoetst moeten worden.

Ook voor de regeling tijdelijke invoer zal een nieuwe vergunning moeten worden aangevraagd wanneer de wijziging betrekking heeft op het gebruiksdoel. Bij voorbeeld een auto waarvoor een vergunning tijdelijke invoer als tentoonstellingsgoed is afgegeven gaat gebruikt worden in een autorally.

Naar boven

2.3 Voorwaarden aanvraag vergunning op aangifte

Aanvragen van een vergunning op aangifte worden vooral ingediend door bedrijven die incidenteel goederen onder een economische douaneregeling willen plaatsen. Voor een aantal economische douaneregelingen kan dit door een aangifte in te dienen in de normale aangifteprocedure.

Aanvragen van een vergunning op aangifte kan niet als gebruik gemaakt wordt van vereenvoudigde procedures:

  • de onvolledige aangifteprocedure

  • de vereenvoudigde aangifteprocedure

  • de domiciliëringsprocedure

(artikel 76 lid 1 CDW en artikel 497, lid 3 TVo. CDW)

Bij een aantal economische douaneregelingen gelden beperkingen voor de aanvraag van een vergunning op aangifte, zie hiervoor verder de specifieke onderdelen in dit Handboek.
Voor de douaneregeling tijdelijke invoer kan ook gebruik worden gemaakt van een ATA/CPD-carnet

Wordt een vergunningaanvraag gedaan met een aangifte in de normale procedure? Dan moet de aangever een document opstellen met aanvullende gegevens. Hierin moeten minimaal de gegevens van artikel 499 TVo.CDW staan. Gegevens die al in de aangifte staan, hoeven niet nogmaals in dat document te worden opgenomen.

Deze “opgave aanvullende gegevens en voorwaarden bij aanvraag vergunning op aangifte economische douaneregelingen” is te downloaden vanaf www.douane.nl. De aanvullende opgave hoeft niet bij de aangifte te worden gevoegd, maar moet in de administratie worden bewaard. De Douane kan bij de beoordeling van de vergunningaanvraag vragen om deze opgave te overleggen .

Naar boven