Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.01.00

1 Inleiding

1.1 Doel voorschrift

In Nederland gebruiken een aantal bedrijfssectoren explosieven. Bijvoorbeeld om industriële ovens te reinigen of gebouwen te slopen. Ook in de recreatieve sector worden explosieven toegepast, onder meer door herladende sportschutters, schutterijen en verenigingen die historische veldslagen naspelen. De Douane is één van de instanties die toezicht houd op de naleving van explosieven voor civiel gebruik. In dit voorschrift leest u welke taak de Douane heeft en op welke wijze de Douane deze taak uitvoert. Dit voorschrift geeft daarvoor de instructies.

Regelgeving

Doel van de regelgeving is om ervoor te zorgen dat alleen explosieven op de markt worden aangeboden en in de handel worden gebracht die voldoen aan de essentiële veiligheidseisen en dat die explosieven die in de handel zijn gebracht niet in verkeerde handen vallen.

De EU wetgeving en daaruit nationaal afgeleidde Wet explosieven voor civiel gebruik (Wecg) stelt eisen aan het in de handel brengen, vervaardigen, opslaan, gebruiken, overbrengen en het verhandelen van explosieven bestemd voor civiel gebruik.

Naar boven

1.2 Convenant

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is verantwoordelijk voor de regelgeving en bepaalt het beleid. Inspectie leefomgeving en transport (ILT) is verantwoordelijk voor de handhaving. Met het ministerie I&W is een convenant afgesloten. De bijlage inzake uitvoering van het toezicht op de Wecg vindt u hier.

Naar boven

1.3 Taak van de Douane

De Douane levert op verzoek van de ILT gegevens uit databestanden over het binnenbrengen in de Unie en het brengen van niet -Uniegoederen in het vrije verkeer van de Unie. Meer informatie vindt u in hoofdstuk 4, het onderdeel Taakverdeling.

Naar boven